Nagidos antik kenti klasik dönem seramiği
The classic period ceramics of Nagidos
- Tez No: 188787
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MURAT DURUKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Klasik seramik, Nagidos, Attika, siyah firnis, bezeme, bantlı kaseler, Classic Period, ceramic, Nagidos, Attic, black glazed, decoration
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Nagidos, batıda Korakeison'dan doğuda Alexsandreia Kat. Isson'a kadar uzananKilikia bölgesinin Dağlık kesiminde, Anemurium'un 10 km doğusunda yer almaktadır.Burada 1998-2002 yılları arasında Prof. Dr. Serra Durugönül başkanlığında arkeolojikkazılar gerçekleştirilmişti. Bu çalışmanın konusunu Nagidos kazısında bulunan Klasikdönem seramikler oluşturmaktadır.Nagidos'da M.Ö. 5. ve 4. yüzyıllara tarihlenen Attika üretimi siyah firnisliseramikler ile özellikle de Doğu Akdeniz'de karşılaşılan kap formları ele geçmiştir. Attikaüretimi seramikler, siyah, kırmızı figür teknikleri ile yalın siyah firnisli seramikbuluntularından oluşmaktadır. Nagidos'da ele geçen Attika üretimi klasik dönemseramikler, Yunanlıların Doğu Akdeniz'de ticaret yapma hakkını kazandıkları KalliasBarışı sonrasında yoğunlaşmaktadır. Bu yoğunlaşma özellikle de M.Ö. 5. yüzyılı sonçeyreği ile M.Ö. 4. yüzyılın ilk yarısıdır. Attika üretimi siyah firnisli parçalar dışında DoğuAkdeniz'de geniş bir coğrafi alanda da görülen seramikler ele geçmiştir. Bunlara arasındayer alan bantlı kaselerin yoğunluğu dikkat çekicidir. Attik dışındaki örnekler, kontekstbuluntusu olarak ele geçmelerinden dolayı M.Ö. 425-350 yılları arasına tarihlenmektedir.
Özet (Çeviri)
Nagidos is situated 10 km east of Anemurium, in Rough Cilicia betweenKorakeison in the west and Anemurium in the east. Between the years of 1998-2002archaeological excavations were undertaken by Prof. Dr. Serra Durugönül in Nagidos. Thesubject of the study is the classic period ceramics found during the Nagidos excavations.In Nagidos, ceramics with black glaze belonging to attic production and datingto the 5 th and 4 th centuries B.C. and pottery forms seen in east Mediterranean werefound. Ceramics belonging to Attic production consist of ceramics of red and black figuretechnics and ceramics with black glaze. Classic period Attic production ceramics dated tothe date after the Kallias Agreement with which Greeks got the right of trade in EastMediterranean form most of the finds. The condensation in the Attic production isespecially seen in the years of the last period of the 5 th century B.C. and first half of the 4th century B.C. Except attic production, fragments with black glazed ceramics which canbe seen in many of the areas in the East Mediterannean were found in Nagidos. In thesefinds, figurative potteries form the majority. Examples except Attic finds, are dated to theyears between 425-350 B.C. because these examples were found as context finds.