Cumhuriyetten bugüne kamu personel yönetimi reform girişimleri
Enterprices in management of civil servants since republic
- Tez No: 188821
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. CEMAL ALTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Reform, dari Reform, Personel, Personel Reformu, SözleşmeliPersonel Statüsü, Performans Değerlendirmesi, Kamu Personeli, Reformation, Administrative Reformation, Personnel, PersonnalReformation, Contractual Personnel Status, Performance Evaluation, Civil Servants
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
Reform, mevcut durumda değişiklik yapmak, yeniden biçimlendirmek anlamınagelen bir kavramdır. Ancak buna rağmen reform kavramından anlaşılan genelde iyileştirme,geliştirmedir. Kamu personel yönetiminde reform, kamu kesiminde çalışanlar ile çalıştırankuruluşların karşılıklı yükümlülüklerini düzenleyen yasaların değişen iktisadi, mali ve sosyalşartlara göre düzenlenmesidir. Cumhuriyet'in ilanından bugüne kadar kamu çalışanlarınailişkin pek çok düzenleme yapılmıştır. Bu çalışmada, Cumhuriyet'in ilanından bugüne kadaryapılan yasal düzenlemelere, uzman görüşlerine yer verilmiştir. Tasarı ve tekliflerin kamupersonelinin mevcut durumu üzerinde ne tür değişiklikler yaptığı açığa çıkarılmayaçalışılmıştır.Çalışmanın sonucunda seksen yılı aşkın zaman dilimi içinde yapılan çalışmalarınpek çoğunun teorik olarak yeterli olduğu, ancak uygulama aşamasında yetersiz olduğusonucuna varılmıştır. Yapılan yasal düzenlemelerin birbirlerinden kopuk olması veuygulamaya konmadan ortadan kalkması reformun başarıya ulaşmasını engellemektedir.Bunun yanında uygulama aşamasında da çalışanlar tarafından benimsenmeden yürürlüktenkaldırılması ya da değiştirilmesi reform denemelerinin başarıya ulaşılamamasının nedenleriarasındadır.Çalışma sonucunda hükümetlerin kamu personelinin içinde bulunduğu durumudüzeltmek yerine, çalışanları memurluk statüsünden sözleşmeli personel statüsüne geçirerekyüklerini hafifletmeyi tercih ettikleri kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Reformation is a concept that means alteration in the present circumstance orrestructuring. However, the concept usually refers to rectification and improvement.Reformation in the management affairs of civil servants is the reorganisation of the provisionsthat set the mutual responsibilities of state organisations and their personnel according tochanging economic and social conditions. Since the foundation of the Republic, there havebeen many alterations considering the civil servants. In this study, the changes in the lawssince the foundation of the Republic and comments on these changes from the expert arepresented. The scope of the alterations as the result of the mentioned offers of law andprovisions are also studied.At the end of the study, it has been concluded that the alterations attempted in a periodof more than eighty years were theoretically satisfying though they were insufficient inpractice. The disconnection between the legal re-structuring and their abolishment before theyare put into practice hinder the success of these alterations. Besides, their abolishment ormodification while in practice before they fully concur with the personnel is yet other causesof their failure.As a result of this study, it has also been inferred that governments tended to changethe status of the working personnel from guaranteed tenancy to a contractual position so as toput away with the administrative pressure throughout.