Atatürk döneminde planlama çalışmaları
Atatürk's period planning works
- Tez No: 188835
- Danışmanlar: PROF.DR. TAYFUR ÖZŞEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Atatürk dönemi planlama çalışmaları, yönetsel planlama, fizikiplanlama, kalkınma planlaması, ekonomik planlama, Atatürk?s period planing works, managerial planning, physicalplanning, development planning, economical planning
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 240
Özet
Planlama, zamanı ve kaynakları optimal kullanmayı sağlayan önemli bir etkendir.Yönetim sürecinin ilk aşamasını oluşturan bu etken başarılı liderlerin bütün eylemlerindevar olmuştur. Bu liderlerden biri de, Mustafa Kemal Atatürk'tür.Atatürk, demokratik, laik, tam bağımsız bir Türkiye yaratma hedefine yapmışolduğu planları adım adım uygulayarak varmıştır. Savaş planlarıyla başlayan siyasetplanlarıyla devam eden eylemler, yönetsel planlama, fiziki planlama ve ekonomikplanlama çalışmalarını kapsamaktadır.Atatürk döneminde planlama çalışmalarını kapsayan bu çalışmanın sonunda, budönemin Cumhuriyet tarihimizde planlama anlayışının benimsendiği ve uygulandığıönemli bir dönem olduğunu, bu dönemde uygulanan ?Birinci Sanayi Planı?nın günümüzekadar uygulanan planlar içerisinde en başarılı plan uygulaması olduğunu ve MustafaKemal Atatürk'ün çok gelişmiş bir planlama anlayışına sahip olduğunu söyleyebiliriz.
Özet (Çeviri)
Planning, is en effective may for optimal using of the time reccourses. Forming thefirst phase of management process this effective way, has been found in all actions ofsuccessful leaders. One of these leaders is Atatürk.Atatürk succeded in his aim to create democratic, secular, fully independent Turkeyby applying his plants step bystep. These actions which started with war plans andcantinved with political plans, contains works on physical planning and economicalplanning.At the end of this study, which couers the works of planning in Atatürk?s period,we can say that this period is an important period where the planning approach in ourhistory of republic has been accepted and activated. It can be said that ?first IndustrialPlan? which was first implemented in this period has been the most successful plan amongall other plans and Mustafa Kemal Atatürk has gotten a sharp and vivid approach planning.