Doğu dağlık Kilikia (Olba) bölgesi lahitleri
Sarcophagi of the east Kilikia (Olba)
- Tez No: 188870
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT DURUKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Elaiussa Sebaste, Kanytella, Korykos, ana üretim, yarı mamul, hyposorium, chamosorium, kaya lahitleri, girlandlı lahitler, sunak ve yazıt taşıyan lahitler, Elaiussa Sebaste, Kanytella, Korykos, main production, halffabrication, hyposorium, chamasorium, rock sarcophagi, garland sarcophagi, altars andinscriptions on sarcophagi
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 204
Özet
Doğu Dağlık Kilikia (Olba) bölgesi lahitlerini ele alan bir katalog çalışması bugünekadar yapılmamıştır. Bu nedenle bölge lahitlerinin özellikleri tam olarak bilinmemektedir.Elaiussa Sebaste, Kanytella ve Korykos kentlerini kapsayan bu çalışmanın amacı, OlbaBölgesi olarak tanımlanan alandaki lahitlerin özelliklerini belirlemektir. Bu bağlamdabölgede tespit edilen lahitler, form ve süsleme bakımından lahit üretimi yapan diğermerkezlerin örnekleriyle karşılaştırılmıştır. Sonuç olarak bu lahitlerin lahit üretimi yapanve ihraç eden merkezlerden etkilendiği, fakat bu etkilerin yerel özelliklerle birleştirilerekyeni uyarlamalar yaratıldığı anlaşılmıştır. Tez kapsamı içerisinde değerlendirilen bazılahitlerin ise, sadece Olba Bölgesi'nin yerel ürünleri olduğu ve Anadolu'nun herhangi birmerkezinde henüz örneklerinin bulunmadığı gözlenmiştir. Bölge lahitlerinin tümü elealındığında; yerel kireçtaşından lahitlerin İ.S. 2. yüzyılın ortasından 3. yüzyıl ortasınakadar yoğun olarak üretildiği anlaşılmıştır. Bu üretimin Hıristiyanlık dönemde de devamettiği anlaşılmıştır. En geç örneklerin ise İ.S. 7. yüzyıla tarihlenmesi gerektiği önerilebilir.
Özet (Çeviri)
Non catalogue study was realized since today which were a subject to thesarcophagi of the East Rough Kilikia (Olba). This is also the reason why thecharacteristics of the sarcophagi from this area are stil unknown. The target of this studywhich includes the areas of, Elaiussa Sebaste, Kanytella and Korykos are to definite thecharacteristics of the sarcophagi from the area called Olba. In accordance to the above thesarcophagi from the area was comparatively maintenanced with the sarcophagi from theother areas in respect of from and ornaments. As a result it was understood that thissarcophagi was infuenced by the sarcophagi produce centers, but created a new stile byadding the local characteristics. Within the field of this study it was observed that some ofthe sarcophagi are just only products of Olba region and non sample of the same wasfound in any center of Anatolia till now. İn evaluation of all this sarcophagi, it wasunderstood that there was a intensive producements between the middle part of the 2.century A.D. until the middle part of the 3. th century A.D. from the regional limestone.