Human enterprise of global capitalism and the golden collars: Producing the producer
Küresel kapitalizmin insana ait girişimi ve altın yakalılar: Üreticiyi üretmek
- Tez No: 188884
- Danışmanlar: DOÇ.DR. MELTEM AHISKA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Production, work, capitalism, globalization, professionals, self-development, discipline
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
Bu çalışmada belli bir tür üreticinin, ?altın yakalıların,? üretilmesi elealınıyor. Altın yakalılar şu anki kapitalist ekonominin en değerli üretim faktörleri;çoğunlukla yaratıcılık, bilgi üretimi ve analiz içeren işlerde çalışıyorlar.Bu çalışanların üretkenlikleri şirketleri çok yakından ilgilendirmekte; zira rekabetçipiyasa koşullarında mukayeseli üstünlüğü; yani farkı yaratan onlar.Bu çalışmada kastedilen üretim, meta üretimi değil, daha ziyade belirliarzuların, özlemlerin, bedenlerin ve bedensel pratiklerin üretimi; yani altınyakalıların öznelliklerinin üretimi. Dolayısıyla bu araştırmada etkinlik, üretkenlik vekişisel gelişime dair belirli normları üreten söylemleri, bu söylemler aracılığıyla daİstanbullu altın yakalıların ?bizlere? (Doğu) ve ?onlara? (Batı) dair iddialarıinceleniyor.İş hayatı, çok sayıda disiplin tekniğinin uygulandığı bir alan. Altın yakalılarınzamanları, bedenleri, beden pratikleri, düşünce yapıları belli şekillerde hizayasokuluyor. Ancak bu disiplinler aracılığıyla aynı zamanda altın yakalıların da yatırımyaptıkları belirli hiyerarşiler, farklar, seçkinlikler ve dışlama mekanizmalarıkuruluyor.Üretim, İş, Kapitalizm Küreselleşme, Profesyoneller, Kişisel Gelişim, Disiplin.
Özet (Çeviri)
This thesis is about the production of a specific kind of producer, i.e., ?goldencollars.? Golden collars are the most valuable production factor in the contemporarycapitalism; they are mostly assigned to tasks that involve innovation, informationgeneration and analysis. In this regard, their productivity is the primary concern offirms, since golden collars create the main comparative advantage in the globalcompetition.In the scope of this study, production denotes not the production ofcommodities but the production of golden collar subjectivities: their aspirations,desires, bodies, and performances. In this regard, this study focuses on the discursiveformation within which the norms of effectiveness, self-development andproductivity are asserted and how through these norms a space is opened up in whichgolden collars in Istanbul make claims regarding ?them? and ?us?; the West and theEast respectively.Therein, work is a realm of innumerable disciplinary techniques targeting thetime, the body, emotions, and the mind-settings of golden collars; but thesedisciplines in turn produce specific hierarchies, differentiations, distinctions, andexclusions in which golden collars invest.