Coming to terms with the past: Narrating the 12 September 1980 military coup
Geçmişle hesaplaşmak: 12 Eylül 1980 askeri darbesini anlatmak
- Tez No: 188966
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ZEYNEP ÇAĞLAYAN GAMBETTİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: geçmişle hesaplaşmak, 12 Eylül 1980 askeri darbesi, hafıza ve anlatı, coming to terms with the past, 12 September 1980 military coup, memoryand narrative
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
12 Eylül 1980 askeri darbesinin günümüzdeki anlamı üzerine odaklanan buçalışmanın amacı darbeye ilişkin temsilleri, meşruiyet iddialarını ve darbeylehesaplaşma politikalarını analiz etmektir. Bu amaçla darbenin günümüzdeki kamusalanlamını oluşturmada etkin olan üç perspektif analiz edilmektedir: 1980 darbesihakkındaki siyaset bilimi literatürü, askeri söylem ve darbe öncesinin politikaktivistlerinin anlatıları. Bu çalışmada, askeri söylemin darbeye ilişkin kendindenmenkul bir meşruiyet temeline dayandığı ve siyaset bilimi literatüründe hem butemelin sorunsallaştırılmadığı hem de darbeyle hesaplaşma politikalarına analitik venormatif olarak yer verilmediği iddia edilmektedir. Diğer taraftan, belli noktalardaaskeri söylemle ortak özellikler taşısa da tanıkların anlatılarının darbeyi ve onungünümüze kalan etkilerini sorgulamanın önünü açtığı ileri sürülmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis is concerned with the meaning of the 12 September 1980 military coup atthe present, and it aims to examine the representations and justifications of the coup,and the politics of coming to terms with it. In this study I analyze three perspectivesabout the coup that have been constitutive in forming the current public meaning ofthe coup: the political science literature about the 1980 coup, the discourse of themilitary and the narratives of the political activists of the pre-coup period as thewitnesses/victims of the coup. In this study, it is argued that whereas the discourse ofthe military rests on an ostensible mechanism of justification of the coup, theliterature on Turkish politics accepts the assumptions of the military as taken forgranted and excludes the politics of coming to terms with the coup at normative andanalytical levels. On the other hand although they share some characteristics of thediscourse of the military, the narratives of the witnesses also open a way forquestioning the coup and its effects up to the present.