Through differences and commonalities: Women's experiences of being alevi
Farklılıklar ve ortaklıklar: Kadınların alevilik deneyimleri
- Tez No: 188973
- Danışmanlar: PROF.DR. NÜKHET SİRMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Alevilik, Toplumsal Cinsiyet, Deneyim, Kimlik, Göç, Alevilik, Gender, Experience, Identity, Migration
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 170
Özet
Bu tez kadınların Alevilik deneyimlerini, diğer Alevi ve Sünni kadınlarla olanilişkilerine odaklanarak açıklıyor. Tezde, İstanbul'un iki farklı semtinde yürütülmüşolan etnografik çalışma ile, kadınların kurdukları ağlara ve ziyaretlerine odaklanılarak(ki bu ilişkiler bu iki semtin dışını da kapsıyor), bir yandan kadınların Alevi ve Sünnifarklılığını nasıl deneyimlediklerine, diğer yandan da Aleviler arasında ortaklıkkurmaya ve bu ortaklıkları vurgulamaya yönelik ritüelleşmiş pratiklerine bakılıyor.Buradan yola çıkılarak, 1980'lerin sonlarında bir kimlik politikası olarak gelişenAlevilik söyleminde bulunan ve grup kimliğini tanımlamakta kullanılan `kadın'sembolünün, kadınların Alevilik deneyimlerini tam olarak kapsayamadığı ve bununyanı sıra, `kadın' sembolünün, Alevilere yöneltilmiş ithamlara ve dedikodulara dikkatçektiği öne sürülüyor. Aleviler tarafından tüm Alevilerin ortak deneyiminin bir parçasıolarak algılanan bu dedikodulardan dolayı duyulan üzüntü, kimlik politikasının dayerleştirmek istediği geniş bir Alevi toplumu tahayyülüne katkıda bulunuyor. Öteyandan, kadınların ağları içinde, temizlik ve namus tartışmaları dolayısıyla budedikodular farklı bir anlam kazanıyor. Tez, sonuç olarak, kadınların Alevilerinpratiklerindeki ortaklıkları bularak ve vurgulayarak akraba ve köylüleri dışında ağlarkurduklarını ve hareket alanlarını genişlettiklerini, ancak köylülüğün de doğal birkategori olmadığının altının çizilmesi gerektiğini söylüyor.
Özet (Çeviri)
This thesis is about women?s experiences of being Alevi, with a focus on theireveryday encounters with other Alevi and Sunni women. Based on a fieldwork in twodifferent districts in Istanbul, with a specific focus on women?s networks and visits(which also include places outside of these districts), this thesis, one the one hand,portrays how women experience the `difference? between Alevis and Sunnis, and onthe other hand, it looks at women?s ritualized practices that are aimed at finding andemphasizing `commonalities? among Alevis. In this way, it is argued that `woman? asa symbol of group identity, which appears within the discourses of Alevilik as anidentity movement since the late 1980s, falls short of accounting for women?sexperiences of being Alevi in their everyday encounters. But also it is argued that`woman? as a symbol harkens to the accusations leveled at Alevis that take the form ofgossip. Gossips about Alevis and the feeling of discontent that stems from them areseen as the shared experience of all Alevis and contribute to the imagination of alarger community of `Alevis?, an imagination that the identity movement also aims toestablish. On the other hand, the gossips about Alevis gain a distinct meaning in thenetworks of women through the arguments over cleanliness and namus. The thesisconcludes that `finding and emphasizing commonalities? in practices among Alevis isa way of extending women?s networks, which originally involve kin and `villagers?;yet `villager? is also a category that we should not take for granted.