Franz Kafka ve romanlarındaki kahramanların duygu durumlarının nitel analizi
Franz Kafka and analysis of the characters' moods in his novels
- Tez No: 189042
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ARİF ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Alman Dili ve Edebiyatı, Psikoloji, German Linguistics and Literature, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Franz Kafka, POMS Ölçeği, Duygu Durumları, Nitel Metotlar77, Franz Kafka, POMS Scale, Mood States, Qualitative Methods78
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Alman Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
6. ÖZETBu çalışmada Alman edebiyatının önemli yazarlarından birisi olan Franz Kafka'nınromanları farklı bir bakış açısıyla ele alınmıştır. Franz Kafka'nın yaşam öyküsü, kişisel veedebi özellikleri incelenmiş, daha özele inersek romanlarında yer alan tiplemelerinyansıttıkları duygu durumları değerlendirilmiştir. Franz Kafka'nın romanlarıdeğerlendirilirken nitel analiz yöntemlerinin yanı sıra, anova gibi nicel analiz yöntemleri dekullanılmıştır. Elde edilen bulgular Franz Kafka'nın romanlarındaki tiplemelerininyansıttıkları duyguların karakteristik açıdan çok zengin olduğunu, romanlarda birbirleriyleçelişen duygu durumlarının uyum içinde bir arada yer aldıkları görülmektedir. Romanlarındahâkim olan duygular öfke ve kızgınlık olmasına karşın, dostça duyguların da aynı zamanda buduygulara eşlik ettikleri gözlenmiştir. Bununla birlikte, romanlardaki duygusal içeriğinbirbirine yakın olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
7. ABSTRACTIn this study novels of Franz Kafka who is one of the well-known writers in Germanliterature have been discussed on a different aspect. Franz Kafka have been inquired with hislife story, personal and literary characteristics, namely features of novels have been evaluatedwith their moods that were resonated by the characters in the novels. Evaluating novels ofFranz Kafka, qualitative methodology have been implemented while quantitavive analysis,such as anova have been performed. Findings have shown that mood states of characters inFranz Kafka?s novels are colorful that opposite moods were detected together with a harmonyin his novels. The prominent mood state in the novels were anger and hostality whereas theseemotions were interwined with friendliness. In addition emotional contents of novels were ofclose to each other.