Kıbrıs'ın Doğu Akdeniz'de Türkiye açısından stratejik önemi
Strategics importance of Cyprus on the Eastern Mediterranean for Turkey
  1. Tez No: 189126
  2. Yazar: ÜNSAL BAŞAK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NÜKHET ADIYEKE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Deniz ticareti, Doğu Akdeniz, Enerji, Kıbrıs, Petrol, Strateji, Cyprus, Eastern Mediterranean, Energy, Oil, Sea-Commerce, Strategy
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
ÖZETKIBRIS'IN DOĞU AKDEN Z'DE TÜRK YE AÇISINDAN STRATEJ KÖNEMTürkiye Cumhuriyeti bir deniz ülkesi olmak zorundadır. Stratejik maddelerinive enerji ihtiyacı için gereken petrolü yurtdışından deniz yoluyla ithal etmek zorunda kalanTürkiye için deniz ticaretinin korunması hayati derecede önemlidir.Kıbrıs Adası'nın coğrafi konumu düşünüldüğünde; Anadolu karasınıngüvenliği için ve deniz ticaret yollarının korunması maksadıyla bu adada Türk askerigücünün bulunması bir zorunluluktur.Bu çalışma ile Kıbrıs'ta Türkiye'ye tehdit unsuru olan herhangi bir gücünüslenmesi durumunda, Türkiye'nin milli çıkarlarının ve deniz ulaştırmasının nasıl birtehdit ile karşı karşıya kalacağı incelenmiş olup, bu ihtimalin önlenmesi maksadıyla Türkaskeri gücünün Kıbrıs Adası üzerinde bulunması ve bu sayede Doğu Akdeniz'deTürkiye'nin stratejik olarak güvenliğini sağlaması konusu değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTSTRATEGICS IMPORTANCE OF CYPRUS ON THE EASTERNMEDITERRANEAN FOR TURKEYThe Turkish Republic must be a country which has got naval power. It is vitalfor Turkey to protect sea-commerce fleet and routes because Turkey has to import all of itsoil and strategics raw materials to continue industrial productions.The position of Cyprus Island is very important for Anatolian. Thus that themilitary power of Turkey has to be found on the island for protection the Anatolian edgesand the south ports of it.With this study, we strove to prove and determine what will be happen if anycountry which will be threat for Turkey?s national interests, captured and cotrolled theisland. To prevent such event and to provide protection for sea commerce and Anatolianports The Turkish Army has to be found on the island forever.