Kıbrıs Barış Harekâtına katılan gazilerin harekata ilişkin görüşleri ve bu görüşlerin sosyal bilgiler öğretim programındaki değerler açısından incelenmesi
The views of the veterans, who participated in the Cyprus Peace Operation and the analysis of these views in terms of the values of the social studies curriculum
  1. Tez No: 643577
  2. Yazar: NAŞİDE ŞİMŞEK TAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZGÜR YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Kıbrıs, Sosyal Bilgiler, Gazi, Denizli, Muğla, Değer, Cyprus, Social Studies, Veteran, Denizli, Muğla, Value
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
Doğu Akdeniz'de stratejik bir konumda bulunan Kıbrıs'ın Türkiye için önemi büyüktür. Tarih öncesi ve sonrasında birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. 16. yy'da Osmanlı Devleti'nin hakimiyetine girerek, yaklaşık 307 yıl Osmanlı egemenliğinde kalmıştır. 19.yy'da ise yaşanan 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı birtakım olumsuzluklara yol açmıştır. Yaşanan durumlar neticesinde Kıbrıs, İngiltere'ye kiralanmıştır. İngiltere, 1914 yılında Kıbrıs'ı ilhak etmiş, Türkiye ise Lozan Antlaşması ile Kıbrıs'ın İngiltere'ye ait olduğunu tanımıştır. 1960 Kıbrıs Cumhuriyeti kurulana kadar İngiliz hakimiyeti devam etmiştir. Türkiye, Enosis politikalarıyla Türklere yapılan katliamlara sessiz kalmamıştır. Kıbrıs Türk'ünün güvenliğini sağlamak için 1974 yılında Kıbrıs Barış Harekatı'nı gerçekleştirmiştir. Bu çalışmada, Denizli ilinde bulunan 7 gazi ve Muğla ilinde bulunan 6 gazi ile görüşme yapılmıştır. Gazilerden elde edilen veriler, 2018 yılında güncellenen Sosyal Bilgiler Öğretim Programında bulunan değerler açısından incelenmiştir. Ayrıca, Ortaokul 5. 6. 7. Sınıflarda okutulmakta olan Sosyal Bilgiler ders kitapları incelenerek, Kıbrıs Barış Harekâtı'nın Sosyal Bilgiler Öğretimindeki yeri tespit edilmiştir. Çalışmada nitel araştırma yöntemi kullanılarak hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Cyrpus, which has a strategic location in the Eastern Mediterranean, is very important for Turkey. It hosted many civilizations before and after history. It fell under the rule of the Ottoman Empire in the 16th century and remained under the Ottoman rule for about 307 years. The Ottoman-Russian War, which took place between 1877-1878 in the 19th century, led to some problems. As a result of the problems experienced, Cyprus was leased to the United Kingdom. United Kingdom annexed Cyprus in 1914; and, with the the Treaty of Lausanne, Turkey recognized that Cyprus belonged to England. British domination continued until the 1960, when the Republic of Cyprus was founded. Turkey was never silent about the massacres against the Turks with the Enosis policies. Turkey carried out the Cyprus Peace Operation in 1974 to ensure the security of the Turkish Cypriots. In this study, interviews were made with 7 veterans in Denizli and 6 veterans in Muğla. Data obtained from the veterans were analyzed in terms of the values of the Social Studies Curriculum which was updated in 2018. Also, the course books studied at the 5th, 6th, and 7th grades of secondary schools were examined and the place of Cyprus Peace Operation in Social Studies Curriculum was determined. This study was designed by using the qualitative research method.