Eğitim yöneticileri ile yönetici adaylarının kaygı düzeyleri ile bilgisayar kaygısı düzeylerinin karşılaştırılması
A Comparison of anxiety levels and computer anxiety levels of educational administrators and administrator candidates
- Tez No: 189158
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA BALOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Durumluk-sürekli kaygı, bilgisayar kaygısı, yönetici, yöneticiadayı, State-trait anxiety, computer anxiety, administrator, principals, candidate-administrators
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu çalışma Tokat ilindeki okul yöneticileri ile Türkiye genelinde yetişmekte olanyönetici adaylarının durumluk-sürekli kaygı düzeyleri ile bilgisayar kaygısı düzeylerinibetimlemek ve karşılaştırmak ve bu iki kaygı düzeyi arasındaki ilişkiyi incelemek amacıylayapılmıştır.Okul yöneticileri ve yönetici adaylarının kaygı düzeyleri ile bilgisayar kaygısıdüzeylerini belirlemek üzere katılımcılara Durumluk-Sürekli Kaygı Envanteri ile BilgisayarKaygısı Ölçeği ve kişisel bilgi formu içeren bir ölçme paketi uygulanmıştır. Araştırmaya 368okul yöneticisi ile 216 yönetici adayı katılmıştır.Elde edilen veriler SPSS 11.0.0 paket programı ile kodlanmış ve analiz edilmiştir.Analizler sonucunda okul yöneticileri ile yönetici adaylarının durumluk-sürekli kaygıdüzeyleri ile bilgisayar kaygısı düzeyleri arasında pozitif yönde anlamlı ilişki bulunmuştur.Yönetici adaylarının durumluk-sürekli kaygı ve bilgisayar kaygısı düzeyleri okulyöneticilerinden anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur. Bunun yanında okul yöneticileri ileyönetici adaylarının adı geçen kaygı düzeylerinin çeşitli bağımsız değişkenlere görefarklılaştığı tespit edilmiştir.Sonuç olarak yöneticilerin durumluk-sürekli kaygı düzeylerinin seviyesi bilgisayarkaygısı düzeylerini de doğru orantılı olarak etkilemektedir. Bu sonuca bağlı olarak yetişmekteolan yönetici adayları ve var olan okul yöneticilerinin gerekli bilgi, beceri ve tutumlarla dahadonanımlı hale getirilmeleri önerilmektedir. Yapılan literatür taramasında okul yöneticileri veyönetici adaylarının kaygı düzeyleri ile bilgisayar kaygısı düzeylerini inceleyen biraraştırmaya rastlanmamıştır. Bu açıdan araştırmanın ilgili literatüre önemli katkısı olacağıdüşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The present study aimed at describing and comparing the levels of state-trait anxiety,computer anxiety, and examining the relationships between the two among primary andsecondary school administrators who work in Tokat and candidate-administrators who werepursuing toward a graduate degree in educational administration in several Turkishuniversities.To identify the levels of state-trait anxiety and computer anxiety, a research packageincluding a Personal Information Form, the State-Trait Anxiety Inventory, and the ComputerAnxiety Scale was administered to 368 principals and 216 administrator candidates. Thecollected data were coded and analyzed by SPSS 11.0. Results showed a positive significantcorrelation between state-trait anxiety and computer anxiety levels both for the principals andcandidate-administrators.The candidate-administrators? state-trait anxiety and computer anxiety levels werefound higher than were the principals?. In addition, it was found that some of the studyvariables had significant effects on the levels of state-trait anxiety and computer anxiety. Itwas concluded that administrators? state-trait anxiety levels affect the levels of computeranxiety proportionally. It is suggested that administrators be enhanced with informationtechnologies. The search of literature did not show any research study that compares theanxiety and computer anxiety levels among administrators and candidate-administrators.Therefore, the results obtained in the present study should be of great value for researchersand practitioners.