3 nolu Nefy ve Itlak defterinin ( S. 1-100 ) transkripsiyonu ve değerlendirilmesi
The Transcription and evaluation of the third register book of Nefy and Itlak
  1. Tez No: 189159
  2. Yazar: TUĞBA AKILLI ACAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET BEŞİRLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Exile Punishment, Ottoman Law, Ottoman Customary Law
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 418
Özet
Osmanlı Devleti'nde ehl-i örfün verdiği cezalar kapsamında yer alan nefycezaları, suçluları işledikleri suçun derecesine ve durumuna göre belli bir yerdençıkarıp başka bir yere sürgün etmek ya da belli bir yerde zorunlu ikamet ettiriporanın dışına çıkarmamak demektir. Itlâk ise, hukuk dilinde suçluların cezalarınınkaldırılarak serbest bırakılmaları anlamına gelmektedir. Tanzimat'ın ilanından sonradaha fazla uygulanmaya başlayan bu cezaların kayıtları, 1840 tarihinden itibaren ayrıdefterlerde tutulmaya başlamıştır. Başbakanlık Osmanlı Arşivi 989 numaralı Dûvân- ıHümâyûn Defterleri Kataloğu'na kayıtlı 5 adet Nefy ve Kısâs Defteri bulunmaktadır.Çalışmamız bu defterler arasından, sürgün cezaları ve sürgün cezalarınınkaldırılmasıyla alakalı kayıtların bulunduğu 3 numaralı Nefy ve Itlâk Defteri'nin 1-100. sayfalarının transkripsiyonunu ve değerlendirilmesini kapsamaktadır.Şimdiye kadar Başbakanlık Osmanlı Arşivi 989 numaralı Dûvân-ı HümâyûnDefterleri kataloğuna kayıtlı 5 adet Nefy ve Kısâs Defteri'nden, 1 numaralı Nefy veKısâs defterinin ilk 35 varağı Tekin Gür tarafından yüksek lisans tezi olarakçalışılmış ve sürgün cezalarına dair müstakil başka çalışma yapılmamıştır.Çalışmamızın amacı Osmanlı ceza sisteminde nefy cezalarının yeri ve suçlularıntahliyeleriyle ilgili araştırma yaparak bu alandaki boşluğu doldurmaktır.Anahtar Kelimeler : Nefy Cezası, Itlâk, Osmanlı Hukuku, Osmanlı ÖrfûHukuku.
Özet (Çeviri)
Exile Punishments which are punishing by statesmen in OttomanGovernment. This punishments means exiling guilty persons to another places orforcing them known places according to their degree or crimes. The means ofReleasing is forgiving and set free to guilty persons in law language. Thispunishments registered carefully after declaration of Tanzimat and also registereddifferent notebooks from 1840. Our study is including a transcription and evaluationabout first 100 sheets of 3 numbered Exile and Releasing notebook. This notebook isincluding registrations of exile punishments and canceling this punishments. Untilnow no study about exile punishments except first 35 sheets of Exile and RetaliationNotebook?s studied by Mr. Tekin GÜR. The aim of the our study?s is to do a specificsurvey dealing with the punishments of exile and releasing of guilty personspositions at Otoman Punishment System and thus to complete the lacking in thismatter.