Anadolu güzel sanatlar liseleri müzik bölümleri bölüm şeflerinin eğitim-öğretim etkinliklerindeki yeri ve önemi
The Place and the importance of music department chiefs of anatolian fine arts high schools in the education activities
- Tez No: 189157
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET DURDU KARSLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
- Anahtar Kelimeler: Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi, Müzik Bölüm Şefi, Eğitim-Öğretim Etkinlikleri, Anatolian Fine Arts High School, Music Department Chief, Education Activities
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
Araştırmanın amacı, Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri (AGSL) müzik bölümleribölüm şeflerinin; kurumun amaç ve politikaları doğrultusunda eğitim ve öğretimetkinliklerinin gerçekleştirilmesindeki yerini ve önemini ortaya koymaktır.Bu araştırma, AGSL müzik bölümleri bölüm şeflerinin; eğitim-öğretimetkinliklerinin gerçekleştirilmesinde ne ölçüde yer aldığının araştırılması; araştırmasonucunda elde edilecek sonuç ve öneriler doğrultusunda uygulamalardaki eksiklikleringiderilmesi, bu konu ile ilgili yapılabilecek çalışmalara yol göstermesi ve kaynakoluşturması bakımından önem taşımaktadır. Yapılan literatür taraması sonucunda, bukonuda yapılmış bir araştırmaya rastlanılmamış olması da araştırmanın öneminiarttırmaktadır.Araştırma kapsamında verilerin elde edilmesi amacıyla; geniş bir literatürtaramasının ardından doksan yedi AGSL yöneticisine anket uygulanmış, müzik bölümşeflerinin eğitim-öğretim etkinliklerine ne düzeyde katıldıklarını belirlemek amacıylaaraştırmacı tarafından geliştirilen beşli Likert tipi ölçek kullanılmıştır. Müzik bölümşeflerinin eğitim-öğretim etkinliklerindeki yeri ve önemine ilişkin daha kapsamlı bilgiedinmek amacıyla AGSL yöneticileri ve müzik bölüm şefleriyle görüşmeler yapılarak,müzik bölüm şeflerinin okul yönetimine katkıları belirlenmeye çalışılmıştır.Araştırma sonucunda; AGSL müzik bölümleri bölüm şeflerinin eğitim-öğretimetkinliklerinde büyük ölçüde yer aldığı, okul müdürünün verdiği görevleri yerinegetirmenin yanı sıra, okul müdürüne (aynı alanda olsa bile) alan ile ilgili danışmanlıkyapmada önemli bir rolünün; ayrıca yöneticilerin ve öğretmenlerin birbirleriyleeşgüdümlü bir bütünlük oluşturması bakımından önemli bir işlevinin olduğusaptanmıştır.Araştırmadan elde edilen bulgular doğrultusunda öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of the research is exhibiting the place and the importance of musicdepartment chiefs of Anatolian Fine Arts High Schools (AFAHS) in the application ofeducation activities according to the aims and politics of the establishment.This research has an importance on account of searching the importance ofAFAHS music department chiefs in the application of the activities; removing thedeficiencies according to results and propositions that are gained at the end of theresearch, being guide and source for the studies related to this subject. After a literatureresearch, it is understood that there isn?t any research about this subject; so this factincreases the importance of this research.For gaining data within the research, a wide literature research has been madeand a questionnaire has been applied to ninety-seven AFAHS managers; for definingthe importance of music department chiefs in the education research; fivefold Likerttype of scale has been used. For gaining more comprehensive data about the place andthe importance of music department chiefs in the education activities, it has been triedto define the contributions of music department chiefs to the school management.At the end of the research, it is determined that AFAHS music department chiefstake a place on a large scale in education activities, AFAHS music department chiefshave an important role in the consultancy to the school manager about his/her branch(even in the same branch) besides performing the duties that are given by schoolmanager and AFAHS music department chiefs have an important function in point offorming a unity between teachers.Suggestions have been developed according to the findings gained from theresearch.