Feride Çiçekoğlu (hayatı, sanatı, eserleri)
Feride Çiçekoğlu (her life, her art, her works)
  1. Tez No: 189160
  2. Yazar: YUNUS EMRE TÜRKER
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. TURAN KARATAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Yazar, hayat, roman, öykü, Author, life, novel, short story
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 168
Özet
Feride Çiçekoğlu, Türk edebiyatına roman ve öykü türünde eser vermiş biryazardır. Siyasû düşünceleri sebebiyle, 1980 sonrası bir müddet hapse girmiş; hapistençıktıktan sonra edebiyat ve sinema alanında yaptığı çalışmalarla adını duyurmuştur.Roman ve öykü yazarı olmasının yanında; çevirmenlik, editörlük, akademisyenlik vesenaristlik de Çiçekoğlu'nun önemli hususiyetlerindendir.Feride Çiçekoğlu, öykü ve romanlarında, kendini ve çevresini anlatma yolunuseçmiş; önemli gördüğü kişisel veya siyasû sorunları dile getirmeyi öncelemiştir.Yaşantısıyla roman ve öykülerinin konusu birbirine paraleldir. Eserlerinde yakındönemi konu edinen yazarlar arasındadır.Bu çalışmada, Feride Çiçekoğlu (Hayatı, Sanatı, Eserleri) adı altında sanatçının,edebiyatımızdaki yeri, eserlerinin edebû kıymeti belirlenmeye; senaryo, mimarlık veeditörlük gibi farklı alanlarda çalışmaları bulunan zengin bir şahsiyet tanıtılmayaçalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Feride Çiçekoğlu is an author who has given works as novels and short stories toTurkish Literature. She was confined for a short time due to her political ideas after1980; after jail delivery she was renowned with her work in literature and cinema.Çiçekoğlu?s important characteristics other than to be a short story and novel authorwere to be a translator, an editor, an academician and a scenarist.Feride Çiçekoğlu chosed to describe herself and the environment in her shortstories and novels; she prefered to express the personal and political problems whichwere important in her oppinion. Her life style and the subjects of her short stories andnovels were paralel. She was one of those who chosed the near past in their work.In this study, Feride Çiçekoğlu has been examined under the name of (Her Life,Her Art, Her Works). It has been tried to determine her place in our literature and theliterary value of her work. It has been also tried to introduce an important person whohad works in different areas like scenario, architecture and editorial.