Kalite iyileştirme sürecinde hata türü etkileri analizi (fmea) ve bir uygulama
In Quality improving process failure mode effect and an application
  1. Tez No: 189162
  2. Yazar: GAMZE ARAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. OSMAN ÇEVİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, İşletme, Electrical and Electronics Engineering, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Hata Türü Ve Etkileri Analizi (FMEA), Kalite iyileştirme, Failure Mode and Effect Analysis (FMEA), Quality Improwing
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
ÖZETHata Türü ve Etkileri Analizi (FMEA) tekniği sistem, tasarım, süreç ve serviskonularında hataları ortaya çıkmadan tanımlamayı ve gidermeyi veya en azındankullanıcıdaki etkisini ortadan kaldırmayı hedefleyen bir mühendislik tekniğidir.Hata Türü ve Etkileri Analizi, sistemdeki tüm hata türleri için iyileştirme yapılmasınınplanlanması yerine, sistemin bütünü üzerinde en büyük katkıyı sağlayacak hata türleriniönceliklendiren bir yöntemdir. Çünkü hata türlerinin hepsi için, veri derleme ve analizi debüyük zaman ve işgücü gerektirmektedir. FMEA'nın başlangıcında ön eleme yapmak vesadece önemli olarak belirlenen parçalar için veri derlemek, tekniğin etkinliğiniarttırmaktadır.Bu çalışmada kalite iyileştirme sürecinde FMEA tekniği incelenmiştir. YenmakPiston&Segman San. Ve Tic. A.Ş'de üretilen motor pistonlarına uygulanan Proses FMEA elealınıp, süreçleri incelenmiştir. Piston üretim sürecinde karşılaşılan hatalar FMEA tekniğinegöre analiz edilmiş, tekniğin firmanın kalite fonksiyonlarını iyileştirme konusundaki başarısıgösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTFailure mode and effect analysis (FMEA) is an engineering technique that is used toidentify and eliminate knownand/or potential failures, problems, errors and so on from thesystem, design, process and service before they reach the customer.Failure Mode and Effect Analysis (FMEA) is a technique for prioritizing the failuremodes that provides the largest contribution on the product instead of improvement planningon many failure modes. But, data collecting and analyzing for many failure modes require alot of time and human work. Selecting significant parts of a product and collecting /analyzingdata for only these parts as an effective way for FMEA applications.In this study, FMEA technique is examined for quality improving process. ProcessFMEA is discussed and examined for engine piston which is prodeced in YenmakPiston&Segman San. Ve Tic. A.Ş. The failure which is meet when piston is produced, isanalysed for FMEA technique. Then it is demostrated that its success about improving firm?squality functions.