İlk Türk-İslam devletlerinde kullanılan idari ve askeri terim ve unvanlar
The Administrative and military terms and titles used in the first Turkish-Islamic states
- Tez No: 189163
- Danışmanlar: PROF. DR. MÜNİR ATALAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: dârû, askerû, hükûmet, ordu, devlet, Administrative, military, government, army, state
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 179
Özet
Türkler X. yüzyıldan itibaren slâm Dûni'ni kabul etmeye başlamışlardır.Türklerin slâmiyet'i kabulleri, tarihte bir dönüm noktası olmuştur. Türkler, Müslümanolduktan kısa bir müddet sonra da askerû ve siyâsû üstünlüğü ele geçirmişlerdir. Hiçşüphesiz bu başarıları idârû ve askerû teşkilâtlarının güçlülüğüyle de yakından ilgilidir.Biz bu çalışmamızda lk Türk- slâm Devletleri'nin ana karakterini ve gücünübelirleyen idârû ve askerû yapılarını ve müesseselerini ortaya koyabilmek amacıyla,kullanılan idârû-askerû terim ve unvânları tek tek inceleyerek sınıflandırdık.Giriş mâhiyetinde olmak üzere, tarihi seyrin farkına varabilmek maksadıyla kısabir siyâsû tarih bilgisi verdikten sonra, idârû unvân ve terimleri, ardından askerû unvânve terimleri ayrı ayrı inceledik. ncelememiz sonucunda, ele aldığımız devletlerdeteşkilât ve müesseselerin süreklilik arz ettiğini, ihtişamını ve kompleks bir yapıtaşıdığını gördük.
Özet (Çeviri)
Turks has started to accept Islam since X. century and this was a milestone in thehistory. After they had accepted Islam, Turks recaptured military and administrativemanagement in a short time. Certainly this success was concerned with the power ofmilitary and administrative organization closely.We classified the military and administrative terms and apellations which wereused for defining military and administrative structures and establishments thatdetermined the main charecteristics and power of First Turk-Islam Countries in thisresearch.We have analysed administrative apellations and terms, and then militaryapellations and terms separately after a short definition of political history forunderstanding the historical flow. After the research, we have understood that theorganizations and the establishments are stable and there were complexity andmagnificence in the states that were analysed.