Kur'an ve sünnette sabır iman ilişkisi
Patience faith relation in Qur'an and hadith
  1. Tez No: 189197
  2. Yazar: HÜSEYİN SARIBAŞ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. DURMUŞ ÖZBEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kur'an, Sünnet, Sabır, man, ŞükürHüseyin SARIBAŞ, Qur?an, Hadith, patience, faith, glorification.Hüseyin SARIBAŞ
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kelam Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
ÖZETKUR'AN VE SÜNNET'TE SABIR MAN L ŞK SSabır; nefsin iyi bir iş yapması veya kötülüklerden kaçınması için acıya,meşakkate tahammül kuvvetidir.nsanın bir özelliği olan sabır, sürekli karşılaştığı bir durumdur. nsan hertürlü hal ve davranışında sabra ihtiyaç duymaktadır. Bazı sıkıntılar var ki, kulun iradeve gücünü aşar. Bu felaketler başa geldiği zaman heyecana kapılmadan ve şikayetetmeden takdir-i ilahiye razı olup sabretmek mü'minlik özelliklerindendir. Sabredenancak mü'minlerdir.Ayetlerin ve hadislerin gösterdiği üzere dünyevû ve uhrevû her başarının,mutluluğun temeli sabır; imanın, ahlâkın, ilmin, salih amelin, şükrün, takvanın,tevekkülün; kısaca iyi ve güzel bütün işlerin başı sabırdır. Sabretmeden bunlaraulaşmak mümkün değildir. Zira sabırsızlık, acele etmek, her şeyi bir anda istemekyaratılış kanununa aykırıdır. Sabır Kur'an'da anlatılan tüm mü'min özellilerinikapsayan bir vasıftır. Çünkü bir insan mütevazi, cömert, fedakar, itaatkar olabilir,fakat eğer bu özelliklerinde sabır gösterirse bunların bir değeri olur. Sabır, diğer tümmü'min vasıflarını değerli ve geçerli kılan bir vasıftır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTPATIENCE-FAITH RELATION IN QUR?AN AND HADITHThe patience is tolerance force against to difficulties, pain to do a good work and torefrain from bad works.The patience is one of the characteristic specifications of human and the peoplecontinuously came across it. The human needs patience at every kind of behavior andsituation. There are some troubles which pass over the willpower of slave. To showpatience against to some disasters without any complaint and sensation with consentingto predestination is one of specifications of Muslims. The ones who are patient are onlyMuslims.As it is shown in verses and Hadiths, the principal of every worldly and future lifesuccess, happiness is patience; the head of faith, moral, good work, glorification, ethic,resignation briefly all good and beautiful things is patience. To reach those withoutpatience is impossible. Then, impatience, make hurry, to want every thing suddenly arecontradictory to genesis law. The patience is a qualification that includes allspecifications of Muslims which are told in Qur?an. Because a person may be lowly,generous, devoted, obedient but if he/she shows patience to those qualifications theyhave value. The patience is a qualification that makes valuable and valid the otherqualifications of Muslim.