Kur'an'da toplumsal çatışma
Social conflict in Qur'an
- Tez No: 189198
- Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET BAYYİĞİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Çatışma, Toplumsal Çatışma, Din Sosyolojisi, Kur'an, Kur'an SosyolojisiMUSTAFA SARMIŞ, Conflict, Social Conflict, Sociology of Religion, Qur?an, Sociology of Qur?anMUSTAFA SARMIŞ
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Sosyolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 173
Özet
ÖZETKUR'AN'DA TOPLUMSAL ÇATIŞMAToplumsal çatışmalar, toplumun düzenini ve yapısını değiştirmesi açısından önemlidir.Toplumsal çatışmaların nedenleri değişiklik göstermektedir. Çatışmalar ideolojik, ekonomik, çıkarsal,sınıfsal ve yeni toplumsal hareketler olarak ortaya çıkabilmektedir. Dinler, insanların düşüncelerinideğiştirerek, insanların davranışlarını değiştirmektedir. Dinin belirlediği yön çerçevesinde inananlar,toplumsal yaşamlarını değiştirmek ve toplumda bir yer edinebilmek amacıyla mevcut toplumlaçatışmaktadırlar. Kur'an, insanları düşünceleriyle etkilemekte, böylece onların davranışlarınıyönlendirmektedir. Kur'an'ın temel amacı, insanı ve toplumu Allah merkezli bir yaşamla tanıştırarakonların değişmelerini sağlamaktır. Kur'an'a inanan mü'minler, bu düşüncelerle toplumun yapısınıdeğiştirmek için çatışmaya girmektedirler. Kur'an toplumlardaki haksızlıkların ve eşitsizliklerinönüne geçmekte ve kutsal olanın temel alınarak toplumun adaletli bir yapıya sahip olmasınıistemektedir. Kur'an bu anlamda toplumsal çatışmaların müminlerin engellenmeleri nedeniyle ortayaçıktığını vurgulamaktadır. Kur'an, toplumsal çatışmalarda yöneticilerin ve gücün önemini belirterek,mü'minlere çatışma sürecinde toplumsal yasalar çerçevesinde belli bir yöntem izlemeleriniistemektedir. Kur'an, sınıfsal, ekonomik ve çoğulcu toplumlardaki çatışmaları değerlendirirkentoplumsal düzenin sağlanmasının yanında, çatışmaları kutsal bir zemin üzerine oturtmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTSOCIAL CONFLICT IN QUR?ANSocial conflicts are important because they change the structure and order of the society. Thereasons of the social conflicts differ in many ways. Conflicts may occur such as ideological, economical,classical and new social reform. Religions change the way people think and this ends in differentattitudes. People who live according to their religous rules disputes with the rest of the community togain a place in it and to live as they wish. Qur?an affects people?s thoughts and people act accordingly.The main aim of Islam is to introduce a way of living with Allah in the centre of life to individuals andto society and trying to change people?s attitudes. Believers in Qur?an dispute with the society tochange the structure of the society. Qur?an aims to overcome inequalities and unfairnesses in thesociety and to dominate the life with holy rules so that there will be a fair society. Qur?an emphasizethat social conflicts occur because of this obstructions made by the rest of the society to prevent thebelievers. Quran also emphasize on the rulers and their powers advising the believers to follow a pathduring the conflicts. Quran says that religious reasons are in the centre of social conflicts whenevaluating the disputes in economical, classical and pluralist societies.