Finansal liberalizasyon, gelir dağılımı ilişkisi ve Türkiye örneği(1989-2004)
The Impact of financial liberalization on income distribution in Turkish economy(1989-2004)
  1. Tez No: 189279
  2. Yazar: ŞERİFE ŞAYLAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET AY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Finansal Liberalizasyon, Gelir Dagihmı, Sermaye Hareketleri, Financial Liberalization, Income Distribution, Capital Movements
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Türkiye ekonomisinde 1989 sonrası uygulamaya konan finansal liberalizasyonpolitikalan pek çok yapısal deği§ikliğe neden olmu?tur. Bu yapısal deği§ikler, reel faizlerinpozitif oranlara yükseltilmesi, finansal fonlann ve finansal derinle§menin artması §eklindekendini göstermi?tir. Yurtiçi özel sektör tasarruflanndaki arti?ın yam sıra yabancı sermayegiri§i yoluyla ülkeye gelen yurtdi§i tasarruflar da finansal derinle§menin sağlanmasınakaynak Uşkil ctmiştir. Ekonomide ya?anan turn bu geli§meler, ekonomik büyüme ve gelirdagihmı gibi ekonomik göstergeler üzerinde önemli deği§ikliklere yol açmi?tır. Buçah?mada, 1989 sonrası süreçte Türkiye ekonomisinde finansal liberalizasyonun gelirdagihmı üzerine etkisi incelenmi?tir. Birinci bölümde finansal liberalizasyon, ikinci bölümdefonksiyonel ve ki?isel ve gelir dagihmına değinildikten sonra, ucuncü ve son bölümde Türkiyeekonominde finansal liberalizasyonun gelir dagihmı üzerine etkisi aciklanmaya çah?ılmi?tır.
Özet (Çeviri)
Structural changes in different aspect of Turkish economy have been realizedsince the financial liberalization were put into action after 1989. Among the mainfeatures of structural changes are positive real interest rates, increasing financial fundsand financial deepening. Either getting enlarged private saving ratio or the foreignsavings, which became available by the help of liberalized capital movements has beenthe key elements for the stimulated financial deepening. All the improvements ineconomy have led to important changes in some of the main economic indicators suchas economic growth and income distribution. In this study, attemps to investigate andasses the impact of financial liberalization on income distribution in the post 1989Turkish economy. In the first section, financial liberalization is described. This isfollowed in the second section functional and personal income inequality described inTurkey. Finally, in the section third discusses the impact of financial liberalization onincome distribution in Turkish economy.