Türkiye'de kamu borçlanma politikası ve fonksiyonel gelir dağılımı ilişkisi
Relationship between public borrowing policy and functional distribution of income in Turkiye
  1. Tez No: 189678
  2. Yazar: BARIŞ KAYRAKCI
  3. Danışmanlar: PROF.DR. RECEP KÖK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Gelir Dağılımı, Fonksiyonel Gelir Dağılımı, Kamu Borçlanma Politikası, İç Borçlanma, Dış Borçlanma
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Genel İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 175
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziTürkiye'de Kamu Borçlanma Politikası ve Fonksiyonel Gelir Dağılımı İlişkisiH. Barış KAYRAKCIDokuz Eylül ÜniversitesiSosyal Bilimler EnstitüsüGenel İktisat Anabilim Dalıİktisat ProgramıSon dönemde gelişen sosyal devlet anlayışıyla, devletin sorumlulukları vegörevleri artmakta, böylelikle devletin sunmak zorunda olduğu hizmetlerdeartış ve çeşitlilik yaşanmaktadır. Artan kamu hizmetleri ise kamuharcamalarında yükselmelere neden olmakta ve kamu harcamalarınınfinansmanı sorunu önem kazanmaktadır. Kamu kesiminin borçlanmapolitikası, ekonomi üzerinde kalıcı etkiler yaratmaktadır.Gelir dağılımı, sosyal refah düzeyinin önemli bir göstergesidir. Ulusalgelirdeki adil bir dağılım, sosyal sorunların azalmasını sağlamaktadır. Birtoplumun sosyal kesimleri arasında kurulan iç dengenin, sosyal barışa yaptığıkatkı bilindiği için, gelir dağılımı analizlerinde fonksiyonel gelir dağılımının yeribüyük bir öneme sahiptir.Bu çalışmanın temel amacı, devletin uygulamış olduğu kamu borçlanmapolitikalarının, fonksiyonel gelir dağılımını nasıl etkilediğini ortayakoyabilmektir. 1963-1979 yılları arasında Merkez Bankası kaynakları içborçlanma için önemli bir araç olmuş, ancak emisyon artışına neden olmasıenflasyonu yükseltmiştir. 1980-1989 yılları arasında, dışarıya açılma süreciylepozitif reel faiz uygulamasına geçilmesi, kamu dış borçlarının iç borçlarlafinanse edilmesi nedeniyle fon talebinin artışı, kamuyu kısa vadeli ve yüksekreel faizli borçlanmaya itmiştir. Bu da borç stokunda artışa neden olmuş, kısırbir döngü yaratmıştır. 1990-2005 yılları arasında yapısal sorunları çözülmeden,sorunların genel çözümünü dışarıdan gelecek spekülatif nitelikli kısa vadeliyabancı sermaye ile karşılayan Türkiye ekonomisi, ülke içi veya ülke dışıkonjonktürel süreçten oldukça etkilenmiştir. Değişik yıllarda finansal krizleryaşanmış, özellikle mali sektördeki göz ardı edilen sorunlar, kamuya önemli biryük getirmiştir. Genel olarak, sabit ve dar gelirliler uygulanan politikalardanolumsuz etkilenmiştir. 1980'de başlayan finansal liberilizasyon ile gelir dağılımıreel ekonomi ilişkilerinden ziyade, parasal ekonomik ilişkilerin kontrol veyönlendirilme sürecine girmiştir. Bu olumsuz süreçte kurumsal yapılanma vehukuki mevzuatın gecikerek düzenlenmesi etkili olmuştur.Ülkemizde son dönemde yaşanan krizlerin de etkisiyle kamu borç stokuyükselmiştir. Uygulanan programlarla borç stoku çevrilebilir hale gelmiş ise de,gelir dağılımının olumsuz etkilendiğini gösteren analitik bulgular kararalıcıların daha etkin politika geliştirmesini zorunlu hale getirmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMasters ThesisRelationship Between Public Borrowing Policy and Functional Distribution ofIncome in TurkiyeH. Barış KAYRAKCIDokuz Eylul UniversityInstitute Of Social SciencesDepartment of EconomyWith the idea of social state that has recently emerged and developed, theresponsibilities and duties of the state have proliferated. As a consequence, therehave been both diversity and proliferation in the services that the state isobligated to provide. Moreover, the increased public services caused a rise inpublic expenditure and so financing public expenditures have gainedimportance. Borrowing policy of public sector creates perpetuating impacts onthe economy.The distribution of income is a remarkable indicator for social welfarelevel. A fair distribution in the national revenue shall ensure the alleviation ofsocial problems. Because it is a clearly known fact that the internal balanceestablished between the social portions of a community could make significantcontributions to social cohesion, the functional distribution of income has animportant place in the analyses on income distribution.The primary objective of the study is to determine how public borrowingpolicies have affected functional distribution of income. The Central Bankresources have been an important tool for internal borrowing between 1963 and1979; however, this has also caused rise in the issuing, which triggered asimultaneous rise in the inflation rate as well. Between 1980 and 1989, switch topositive real interest rate, rise in the demand for funds caused by the finance ofpublic external debts by internal debts led the public authority to the borrowingunder short-time and high interest rate. This caused an increase in the debtstock and created a vicious cycle. Between 1990 and 2005, having been unableto resolve its structural problems, and sought the resolution of those problemsin short-term speculative foreign capital, the Turkish economy has becomesensitive to the negativities both inside and outside the country. There havebeen heavy financial crises at various times and particularly the problems thathave been overlooked in the finance sector have created a substantial burdenover the public authority. In general, the popular groups with fixed and low-income have negatively been affected by the policies followed. With the financialliberalization that has begun in 1980, the income distribution has been putunder the control and direction of monetary economic relations, rather thanreal economic relations. The delay in the institutional reconstruction and legalinfrastructure has impacted on this negative process.Affected by the recent crises, the public debt stock rose in our country.Even though the debt stock has become manageable through the followedprograms, the analytical findings demonstrating that income distribution havebeen negatively affected necessitates the development of more efficient andinfluential policies by the decision-makers.Key World : 1)Income Distribution, 2)Functional Income Distribution, 3)PublicBorrowing Policy, 4)Internal Borrowing, 5)External Borrowing