Finance-inequality nexus in emerging countries
Gelişmekte olan ülkelerde finans-eşitsizlik ilişkisi
- Tez No: 616908
- Danışmanlar: DR. NİHAT GÜMÜŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Maliye, Economics, Finance
- Anahtar Kelimeler: Bankacılık Sistemi Geliştirme, Borsa Geliştirme, Gelir Eşitsizliği, Gelişmekte Olan Ülkeler, Genelleştirilmiş Momentler Yöntemi, Banking System Development, Emerging Countries, Generalised Method of Moments, Income Inequality, Stock Market Development
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İbn Haldun Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Finansal İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu çalışma, ileri düzey gelişmekte olan ve ikincil düzeyde gelişmekte olan ülkelerde finansal gelişme ve gelir eşitsizliği arasındaki ilişkiyi ampirik olarak test etmeyi amaçlamaktadır. Burada, finansal gelişimin gelir eşitsizliği üzerindeki etkisini incelemek amacıyla erişim, derinlik, verimlilik, istikrar ve liberalleşme olmak üzere, finansal gelişmenin banka tabanlı ve piyasa tabanlı beş boyutu ele alınmaktadır. Bu çalışmada, 20 ülkenin 2000-2017 yılları arasındaki sürecinden oluşan bir panel kullanılmış olup Genelleştirilmiş Momentler Metodu'nun (GMM) dinamik panel veri yöntemini kullanarak ampirik model öngörülmeye çalışılmıştır. Bulgular, banka tabanlı finansal gelişimin sadece bir boyutunun;“derinliğin”gelir eşitsizliğini azaltmada önemli olduğunu göstermektedir. Borsa tabanlı finansal gelişme durumunda ise gelir eşitsizliğini azaltmak için derinlik, verimlilik ve istikrar gibi üç boyut önemli olduğu ortaya çıkmıştır. Ayrıca, mali liberalleşmenin gelir eşitsizliğini azaltmada önemli bir rol oynadığı saptanmıştır. Sonuç olarak, gelişmekte olan ülkeler örneğinde, borsa tabanlı finansal gelişmenin, gelir eşitsizliğini azaltmada, banka tabanlı finansal gelişmeden daha önemli ve etkili bir role sahip olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study intends to empirically test the relationship between financial development and income inequality in advanced emerging and secondary emerging countries. To study the impact of financial development on income inequality, we cover five bankbased and market-based dimensions of financial development. These are access, depth, efficiency, stability, and liberalization. We use a panel of 20 countries for the time period between 2000-2017 and estimate the empirical model by employing dynamic panel data method of Generalized Method of Moments (GMM). Our findings suggest that only one dimension of bank-based financial development namely depth is significant in reducing income inequality. In case of stock market-based financial development three dimensions namely depth, efficiency, and stability are important to alleviate income inequality. We also find strong support for income inequality reducing impact of financial liberalization. We conclude that, in our sample of emerging countries, stock market-based financial development plays a more significant and effective role in abridging income inequality than the bank-based financial development.