Anadolu güzel sanatlar liselerinde kullanılan başlangıç keman eğitimi metotlarının incelenmesi
Examining elementary violin training methods that are used at anatolia fine high schools
- Tez No: 189303
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. NİHAN YAĞIŞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Müzik eğitimi, keman eğitimi, metotlar, Music education, violin training, methods
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
ÖZETBu araştırma, Anadolu Güzel Sanatlar Liselerinde kullanılan başlangıçkeman eğitimi metotlarının kuramsal ve teknik bakımdan incelenerek kemaneğitimine katkısının saptanması amacıyla yapılmıştır. Bu amaç doğrultusundaAnadolu Güzel Sanatlar Liselerinde görev yapan keman öğretmenlerinin, kemaneğitimi metotlarıyla ilgili temel konulardaki görüşleri araştırılmış vedeğerlendirilmiştir.Öncelikle başlangıç aşamasında en fazla tercih edilen keman metotlarıbelirlenmeye çalışılmıştır. Ardından kullanılan bu keman metotlarının kuramsalbilgileri, teknik bilgileri ve başlangıç düzeyi sonrasındaki temel bilgileri ne ölçüdeele aldığı tespit edilmeye çalışılmıştır.5 farklı Anadolu Güzel Sanatlar Liselerinde görev yapan, 13 kemanöğretmenine anket uygulanarak, görüşleri alınmış ve elde edilen bulgular tablolarhalinde sunulmuştur.Bu araştırmada elde edilen bulgulara göre, keman öğretmeleri,kullandıkları metotlarda keman eğitiminin bütün aşamalarına ilişkin kuramsal veteknik çalışmalara tam anlamıyla yer verilmediği görüşünde birleşmektedir. Sonuçolarak keman öğretmenlerinin, birbirini tamamlayan farklı metotları kullanarakkendi eğitim programlarını oluşturdukları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTThis study aims to search both the theoretical and the technical methodsof violin training in Anatolian Art High schools and to determine the effects ofthese initial methods on general violin training methods. For this purpose, theviolin teachers approaches roaches on basic aspects of violin training, the reasonswhy are accepet, their decisions and advise about the methods and theirperceptions about all violin methods are analyzed and assessed.First of all, the frequency of violin methods used at the initial levelexplored secondly, the theoretical and technical knowledge about the initial violinlevels of methods and how the basic knowledge following the initial level is handledare tried to be determinted.The data is collected from thirteen violins teachers who teach in AnatolianArtHighs schools by questionnaires and their perceptions are analyzed by statisticalmethods.All the findings are presented in the tables. The data fort he research iscollected by the survey research.The research results reveal that the violin teachers share the idea that theydon?t follow completely the theoretical and technical procedures in methods whentraining for violin.Based on the results, it is determined that the violin teachers use variousmethods to complete one another and that they from their own teaching syllabus.According to the questionnaire results, the research can be a good reference forthe violin instructors and violin students.