Avrupa İnsan Haklari Mahkemesi kararlarında ifade hürriyeti: Türkiye
Freedom of expression within European Court of Human Rights judgements: Turkey
  1. Tez No: 189465
  2. Yazar: ALİ OKUMUŞ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. YUSUF TEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: nsan hakları, ifade, ifade hürriyeti, Avrupa nsan HaklarıSözleşmesi, Avrupa nsan Hakları Mahkemesi, Human rights, speech, freedom of speech, European Human RightsAgreement, European Court of Human Rights
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 248
Özet
ÖZETKişilerin duygu ve düşüncelerini barışçıl yollarla serbestçe dışa vurabilmeleriolarak tanımlanan ifade hürriyeti, diğer hürriyetlerin lokomotifi durumundadır. Buhürriyet, tarihsel süreç içerisinde birçok farklı gerekçeyle savunulmuş ise de, esasenonun insan olmanın bir gereği olduğunu söylemek mümkündür. Devlet yönetimlerinindemokratikleşme yolunda ilerlediği günümüz dünyasında, demokratikleşmetartışmalarının ifade hürriyetinden bağımsız olamayacağı kabul edilmektedir.Demokratikleşmeyle yakından ilişkili olan ifade hürriyetinin üzerinde sık tartışılan biralan olması, bu nedenle doğal görülmelidir.Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de ifade hürriyeti konusunda yoğuntartışmalar yaşanmaktadır. Bu tartışmaların nedeni Avrupa Birliği (AB)'ne üyelikyolunda ilerleyen ülkemizin, özgürlükler konusunda Avrupa standartlarını yakalamaçabasıdır. Bu bağlamda ülkemizde bir çok yasal düzenleme yapılarak, ifade hürriyetikonusundaki problemler giderilmeye çalışılmaktadır. fade hürriyetinin ülkemizdekidurumu ve bu durumun AB standartlarına yükseltilmesi için yapılması gerekenlerianlamak bakımından, Avrupa nsan Hakları Mahkemesi (A HM)'nin ülkemiz hakkındavermiş olduğu kararlarının incelenmesi, önem arz etmektedir.Biz de bu çalışmada öncelikle ?insan hakları?, ?ifade? ve ?ifade? hürriyetikavramlarını tanımlamaya çalışarak, Avrupa nsan Hakları Sözleşmesi (A HS)'nin 10.maddesinde düzenlenen ifade hürriyetini inceleyeceğiz. 10.maddede düzenlenen ifadehürriyetini, mahkeme içtihatlarıyla somutlaştırdıktan sonra ise, Avrupa nsan HaklarıMahkemesinin 10. maddeyle ilgili olarak ülkemiz hakkında vermiş olduğu kararların birkısmını özet olarak aktararak, bu kararlar ışığında, ülkemizde ifade hürriyetinin Avrupastandartlarına yükseltilmesi için yapılması gerekenleri ortaya koymaya çalışacağız.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTFreedom of speech, which is defined as individuals? right to express theirfeelings and thoughts peaceably and freely, stands as the locomotive of other liberties.Although this freedom has been defended on various rationales along the historicalprocess, basically, it can be explained on the grounds of being a human. It has beenacknowledged that democratization discussions cannot be separated from freedom ofspeech in today?s world where state administrations move along democratization path.That freedom of speech, which is closely related to democratization, is a frequentlydiscussed area should therefore be viewed natural.We have also been experiencing extreme discussions on freedom of speech inour country as in all over the world. The reason for these discussions is the effort by ourcountry, making progress through the goal to join European Union (EU), to keep upwith the standards of Europe in regard to liberties. In this respect, continuous efforts arebeing made in our country to eliminate the problems relating to freedom of speechthrough several legal amendments. The examination of judgments given by EuropeanCourt of Human Rights (ECHR) for our country presents an importance to appreciatethe state of freedom of speech in our country and the requirements to enhance this stateto European Union standards.In this study, we aim to investigate freedom of speech stated in the 10th clause ofEuropean Human Rights Agreement (EHRA) by first trying to define the concepts of?human rights?, ?speech?, and ?speech of freedom?. After embodying the freedom ofspeech stated in the 10th clause with the court arguments, by reporting some of thejudgments given by European Human Rights Court relating to 10th clause for ourcountry, we will try to put forward the things to be done to enhance the freedom ofspeech in our country to the standards of Europe in the light of these judgments.