Temsilde adalet ilkesi bakımından Türkiye'de uygulanan seçim sistemleri
The Election systems implemendet in Turkey with regard to justice principle in representation
- Tez No: 189466
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. NAZAN ARSLANEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Seçim, Seçim Sistemleri, Demokratik Katılım, Anayasa, Hukuk Devleti, Election, Election Systems, Democratic Participation, Constitution, Rule of Law
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
ÖZETSon yıllarda üzerinde en çok odaklanılan konulardan birisi de demokratikkatılım ve seçim kavramlarıdır. Çalışmada bu anlamda konu sadece Türkiye'deki seçimsistemlerinin ne olduğu üzerine odaklanılmamış, Dünyadaki genel trendlerle birliktetarihi bir perspektiften de ele alınmıştır. Seçim sistemi demokratik katılım için anahtarbir kavramdır. Çalışmamızda da seçim sistemleri ve temsilde adalet arasındakiilişkilerin bir analizi yapılacaktır. Ayrıca Kamu yönetimi bu değerleringerçekleştirilmesine önem vermelidir. Seçimler demokratik bir siyasal sisteminvazgeçilmez öğeleridir.Seçim sitemlerini incelemek için Osmanlı yönetim ve seçim sistemi iki yoldaincelenecektir. lk olarak Osmanlı seçim siteminin tarihsel arka planı ve kısa birtanımlaması yapılacak ikinci olarak da; yeni teknik ve kurumlarla birlikte seçimlereodaklanılacaktır. Son kısımda ise çok partili dönemin öncesi ve sonrası tanıtıldıktansonra Cumhuriyet dönemini inceleyeceğiz. Çalışmamızın ana kaynakları MeşrutiyetDevrinden günümüze çıkartılan Anayasalar, seçim kanunları, resmi seçim sonuçları,resmi istatistiksel veriler ve uluslararası raporlardır. Bu konu ile ilgili kitap, dergi, resmidokümanlarla birlikte internet kaynaklarına ulaşılmaya çalışılmıştır. Bu çalışma seçimsistemleri konseptini analiz etmeyi ve konu hakkında bir çatı oluşturmayı hedefler.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTIn recent years, the content of democratic participation and election has beenone of the most focus upon subject. In this study, we have not only focused on what theterm election systems in Turkey, but also what it should mean from a historicalperspective with referance to general trends in the world. Given the fact that electionsystem is a key concept for the democratic participation, an analysis of the relationsbetween election systems and just representation is a fundamental issue in our study.Therefore, Public Administration should give primary importance to the realization ofthese values. Elections are indispensable elements of a democratic political system.Election systems will examine therefore, the Ottoman system of administrationand election in two ways. First, it will give a brief description and historical backroundof the election system. Second, it will focus on the elections to adapt the new techniquesand institutions. In the later stages We will study Republican period, before and afterthe introduction of the multi-party democratic system. The main resources of our studyare constitutions, election laws, official election results, official statistical data andinternational reports being used the since era of Meşrutiyet. We tried to reach books,journals and offical documents, the internet resources related to our topic. This studyaims to analyse the concept of election systems in the framework mentioned about.