İşletme süreçlerinde yalın tekniklerin kullanılması üzerine bir araştırma
A Research for applying lean tools in business processes
  1. Tez No: 189471
  2. Yazar: EMRE SİVASLI
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. CENK ÖZLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yalın Üretim, Yalın Teknikler, Yedi Ölümcül İsraf, İsrafı Ortadan Kaldırmak, İsraf Değerlendirme Anketi, Lean Manufacturing, Lean Tools, Seven Deadly Wastes, Eliminating Waste, Waste Assessment Questionnaire
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toplam Kalite Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 182
Özet
ÖZETYüksek Lisans Teziİşletme Süreçlerinde Yalın Tekniklerin Kullanılması Üzerine Bir AraştırmaEmre SivaslıDokuz Eylül ÜniversitesiSosyal Bilimleri EnstitüsüToplam Kalite Anabilim Dalıİşletmeler, sürekli değişen piyasa koşullarında varlıklarını sürdürmek verekabetçi avantaja sahip olmak için üretimde radikal değişimler yapmakzorundadırlar. Ayrıca teknolojik gelişmeler de pazar ortamında süreklideğişimi gündeme getirmektedir. Geleneksel üretim yerini yalın üretim gibi yeniüretim sistemlerine bırakmaktadır.Yalın üretim, işletme süreçlerini, müşterilerin artan isteklerinikarşılamak için geliştirir. Yalın üretimde kullanılan teknikler, üretimsistemindeki tüm israfı yok ederek ürün kalitesini iyileştirmeyi ve maliyetidüşürmeyi amaçlar. Yalın tekniklerin temel noktası, bir sistem içindeki tümisrafı ortadan kaldırmaktır. İsraf, ürüne değer katmak için gerekli minimumkaynak miktarı dışındaki her şey olarak tanımlanabilir. İsrafın en bilinensınıflandırılması ?yedi ölümcül israf?tır. Yedi ölümcül israf, aşırı üretim,envanter, taşıma, işleme, hareket, hatalar ve atıl zamandır.Bu çalışmada, işletme süreçlerinde meydana gelebilecek israf türleri, buisrafların belirlenmesi ve ortadan kaldırılmasında kullanılan yalın teknikler vefarklı israf türleri arasındaki ilişkileri ortaya çıkaran bir modelanlatılmaktadır. Bu modelde israf ilişkileri, israf ilişki matrisi, bir israfdeğerlendirme anketi ve literatürden alınan bir örnek olay kullanılmaktadır.Matrisin sadeliği ve anketin çok yönlülüğü, örnek olay çalışmasında görüldüğügibi israfın kök nedenlerini belirlemeyle ilgili kesin sonuçları başarmayısağlayabilir. Bazı israfların yöneticiler tarafından gözlenemediği ve tanınmadığıortaya çıkabilmektedir.İsrafı sistematik ve sürekli olarak saptamak ve ortadan kaldırmak artanverimliliğe, iyileştirilmiş üretkenliğe ve artan rekabetçiliğe yol açar. Üretimsüreçlerinde israfı ortadan kaldırmak şirketlere, düşük hammadde stoku vebunları tutma maliyeti, süreç içi çalışmanın azalımı, düşük bitmiş ürünenvanteri, yüksek ürün kalite düzeyi, artan esneklik ve müşteri taleplerinikarşılama yeteneği, tüm üretimde düşük maliyet ve artan çalışan bağlılığı gibiavantajlar sağlar.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisA Research For Applying Lean Tools In Business ProcessesEmre SİVASLIDokuz Eylul UniversityInstitute Of Social SciencesDepartment of Total Quality ManagementOrganizations have to make changes to maintain their existence and tohave the competition advantage in market conditions which exchangecontinuously. Also technological developments get continous changes on theagenda. Traditional thinking replace with new production systems like as leanthinking.Lean manufacturing improve organization?s processes to meet customerdesires. Lean tools intend to improve product quality and decrease costs byeliminating all waste in manufacturing process. Eliminating all waste in asystem is the basic point of lean tools. Waste can be defined as anything otherthan the minimum amount of resources which are absolutely essential to addvalue to the product. The most well-known category of wastes is the ?sevendeadly wastes?. These are overproduction, inventory, transportion, processing,motion, defects and idle time.In this study, the wastes which can be occured in business process, thelean tools which are used for identifying and eliminating these waste and amodel which shows the relationship between different types of waste areexplained. In this model, waste relationships, waste relationship matrix, wasteassessment questionnaire and a case study which is taken from literature areused. The simplicity of the matrix and the comprehensiveness of thequestionnaire contribute to the achievement of accurate results in identifyingthe root causes of waste as seen in case study. It has been noted that some of thewaste cannot be observed and acknowledged by managers.A systematic and continuous identification and elimination of waste canlead to increased efficiency, improved productivitiy and exchangedcompetitiveness. Eliminating waste get some advantage to company as lowerraw material and associated holding cost, reduced work-in-process, lowerfinished good inventories, higher levels of product quality, increased flexibilityand ability to meet customer demand, lower overall manufacturing costs andincreased employees? involvement.