İnşaat sözleşmelerinde alacağın devri
Assignment of claims in the construction contracts
- Tez No: 189477
- Danışmanlar: PROF.DR. ŞEREF ERTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Constuction Contract, Contracts, Assignment of Claims, Agreement of Work, The Contract for Construction of Plot of Land
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 316
Özet
ÖZETYüksek Lisans Teziİnşaat Sözleşmelerinde Alacağın DevriYılmaz GÖNENDokuz Eylül ÜniversitesiSosyal Bilimler EnstitüsüÖzel Hukuk Anabilim DalıYüksek Lisans Teziİnşaat tekniğinin ulaştığı seviye ve bir yapının meydana getirilmesininbirbirinden farklı uzmanlıklar gerektiren bir hal alması dolayısıyla;günümüzde inşaat yapım işleri, genellikle salt bu işle uğraşan ve bunu meslekedinmiş müteahhitler tarafından yerine getirilmektedir. Bu sebeple; inşaat işineuzak olan iş sahibi ile müteahhit arasında hukuki ilişki kurulması birzorunluluk haline gelmiştir. Esasen istisna sözleşmesi niteliğinde olan inşaatsözleşmesi, bu ilişkinin sonucunda ortaya çıkmıştır. Her tam iki tarafa borçyükleyen sözleşme gibi; inşaat sözleşmesi de taraflar açısından çeşitli borç vealacaklar doğurmaktadır.Uygulamada sözleşmenin tarafları; ülkemizin ekonomik koşulları ilekendi ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak, bu sözleşmeden doğanalacaklarını üçüncü kişilere satmaktadırlar. Burada yapılan işlem; azınlıktakalan bazı durumlar haricinde, Borçlar Kanunu 162 ve devamı maddelerindedüzenlenmiş bulunan ?alacağın devri? niteliğindedir. Bu işlemler, zamaniçerisinde iş sahibi, müteahhit ve alacağı devralan arasında yoğunuyuşmazlıklara sebep ve pek çok yargı kararına konu olmuştur. İnşaatsözleşmesi sıklıkla incelenmiş olmakla birlikte; çokça uyuşmazlığın temelindebulunan, inşaat sözleşmesinde alacağın devri başlı başına fazlaca elealınmamıştır.Bu çalışmada; inşaat sözleşmesi taraflarının, söz konusu sözleşmedendoğan alacaklarını üçüncü kişilere devretmesi incelenmiştir. Çalışmada; inşaatsözleşmesi, bir türü olan arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesi ve alacağın devriöncelikle ele alınmıştır. Sonrasında ise; inşaat sözleşmesinden doğan alacaklar,devrin niteliği, geçerlilik koşulları, tarafların sorumluluğu, mükerrer devir halive sözleşmenin geçersiz olmasının sonuçları gibi konular detaylı olarakincelenmiştir.Anahtar Kelimeler : 1) İnşaat Sözleşmeleri, 2) Alacağın Temliki, 3) Arsa PayıKarşılığı Bağımsız Bölüm Yapım Sözleşmesi, 4) İstisna Sözleşmesi, 5) Sözleşmeler
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster Degree ThesisAssignment of Claims in the Construction ContractsYılmaz GÖNENDokuz Eylul UniversityInstitute of Social SciencesDepartment of Private LawMaster Degree ThesisOn account of the level of the building technique and the need ofdifferent specializations in producing a structure, nowadays construction isdone by the contractors who labour only with the job as their proficiency isbuilding. For this reason establishing a legal association between the contractorand the business owner who is remote from the job of building becomes anecessity. In consequence the construction contract which is actually anagreement for work, occurs. As all the contracts which fasten an obligation oneach party; the construction contract bears various obligations and claims forthe parties too.In practice, the parties of the contract, considering our countriesfinancial circumstances and their own needs, they sell their claims beared fromthis contract to the third parties. This process, except for the cases in minority,is such as ?assignment of a claim? which is arranged by Law of Obligationsarticle 162 and its continuation. In the course of time, the process has causedintense disputes among the contractor, the business owner and the assignee andalso has become the subject of a lot of civil jurisdiction. In addition to beanalysed frequenty, assignment of obligations in the construction contractwhich underlies a lot of dispute has not been separately discussed.In this work, the assignment of the parties obligations that beared fromthe contract in question to the third party is analysed. In addition to thisanalysis, the contract for construction of plot of land and the assignment ofobligations received priority consideration. Finally, the claims beared from thecontract, attribute of the assignment, terms of its validity, the liability incontract, repetition of assignment and consequences of the contract?s invalidityare analysed in detail.