Türkiye'de sağlık sektöründe çalışma koşulları ve sendikal örgütlenme hakkı
Working conditions of health sector in Turkey and right of trade unıon
  1. Tez No: 189476
  2. Yazar: ŞÜKRÜ NALBANT
  3. Danışmanlar: PROF.DR. FEVZİ DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık Sektörü, Çalışma Koşulları, Sendika Hakkı, Kamu Görevlileri Sendikası, Toplu Görüşme
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziTürkiye'de Sağlık Sektöründe Çalışma Koşulları ve Sendikal ÖrgütlenmeHakkıŞükrü NALBANTDokuz Eylül ÜniversitesiSosyal Bilimleri EnstitüsüÇalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Anabilim Dalı14 Mart 1827 tarihi, Türkiye'de modern anlamda sağlık hizmetlerininbaşlangıcı kabul edilir. Bu tarihinden itibaren, sağlık sektörü sürekligelişmesine rağmen, sağlık hizmetleri istenilen seviyede değildir.Çalışma koşullarında istikrar sağlanamamıştır. Çalışma ve dinlenmesürelerinin düzensizliği, sağlık çalışanlarının en önemli sorunlarından biridir.Nöbet tutan personelin sıkıntıları da yeterince telafi edilmemektedir. Sağlıkpersoneli çok sayıda ve çeşitli mesleki risklere maruz kalmasına rağmen,mesleki kökenli sağlık sorunları üzerinde ciddiyetle durulmamıştır.151 sayılı ILO sözleşmesinin onaylanması, kamu sektöründe çalışanlaratoplu pazarlık hakkının tanınması için önemli bir adım olmuştur. 154 sayılıToplu Pazarlık Sözleşmesi ise, toplu pazarlığı hem kamu hem de özel sektördedesteklemektedir. Fakat kamu sektöründe toplu pazarlık hakkına ilişkindüzenlemeleri, sözleşmeyi onaylayan ülkelerin iç hukuklarına bırakmaktadır.Bu sözleşme ülkemiz tarafından onaylanırsa, kamu sağlık sektöründe sendikalhakların savunulması yeni bir ivme kazanacaktır.Kamu görevlilerinin sendikal kazanımlarına rağmen, elde edilen haklarişçi sendikacılığının hakları ile eşitlenememiştir. Toplu görüşme sistemiçatışmacı süreçlerden yoksundur ve yasama ve yürütme erklerinin tek yanlıbağlayıcı kararları ile sonuçlanmaktadır. Dolayısıyla eksik bir sistemdir.Günümüz itibariyle sağlık sektöründe 8 memur sendikası, 3 işçisendikası ve 4 işveren sendikası resmen faaliyettedir. İstatistik verilerinedayanarak sendikal çoğulculuktan bahsedebilirsek te, bunlardan yalnızcabirkaçı etkili birer baskı unsurudur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisWorking Conditions of Health Sector in Turkey and Right of Trade UnionŞükrü NALBANTDokuz Eylul UniversityInstitute Of Social SciencesDepartment of Labour Economics and Industrial Relations14 March 1827 is accepted as the begining of the health services inmodern meaning. Since this date, although the health sector has beencontiniously developed, the health services are not in the desired level.Stability could not be provided. The irregularity of working and restingtimes is one of the most important problems of the workers in the health sector.The hardships of the guarding workers cannot be compensated efficiently.Although the workers in health sector are exposed to various occupational risks,the health problems based on the occupation have never been on agendasatisfactory.The approval of the ILO?s convention no. 150 has been an important stepfor the legitimating the right of collective bargaining for civil servants. Theconvention no. 154 is also supporting the collective bargaining both in privateand public sector. But, it leaves the regulations about the collective bargaing inpublic sector to the national laws of the countries which have approved theconvention. If this convention be approved by our country, defendence of theorganisational rights will gain a new acceleration.Although some organisational achivements of the civil servants, there arestill a big difference in organisational rights between the civil servants andprivate sector workers which is in favour of the latter. The system of collectivenegotiation is lack of conflictive processes and it is concluded by the legislativeand the executive powers? one-sided and binding decisions. Consequently it is aninsufficient system.Today, 8 civil servant?s, 3 worker?s and 4 employer?s trade unions areactive officially in health sector. Although, it can be said that there is apredominiance in organising by basing on the statistical data, only a few of theseorganisations are dominiant in power.Key Words : 1) Health sector,2) Working conditions,3) Organisational rights4) Civil servants?s trade union5) Collective negotiation