Örgütsel adalet algısı boyutları ve iş doyumu üzerindeki etkileri
The Dimensions of organizational justice and their effects on job satisfaction
  1. Tez No: 189483
  2. Yazar: GÜLDEN EKER
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. PINAR SÜRAL ÖZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Adalet, Örgütsel Adalet, Örgütsel Adalet Algıları, Örgütsel Adalet Boyutları, İş Doyumuv, Justice, Organizational Justice, Organizational JusticePerceptions, Organizational Justice Dimensions, Job Satisfactionvi
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
ÖZETTezli Yüksek Lisans TeziÖrgütsel Adalet Algısı Boyutları ve İş Doyumu Üzerindeki EtkisiGülden EKERDokuz Eylül ÜniversitesiSosyal Bilimler Enstitüsüİşletme Anabilim DalıYönetim ve Organizasyon ProgramıBu çalışmanın amacı, örgütsel adalet algılarını dağıtım, işlemsel, kişiler arasıve bilgisel adalet algıları şeklinde dört boyuta ayırarak, boyutların birbirleriyleolan ilişkilerini ve özellikle de iş doyumu ile örgütsel adalet algısının farklıboyutları arasındaki ilişkileri sorgulamaktır. Çalışmanın amaçlarınıgerçekleştirmek üzere tasarlanan araştırma İskenderun Demir ve Çelik A.Ş.'deçalışan 670 beyaz yakalı çalışan üzerinde uygulanmıştır. Örgütsel adalet algılarıve iş doyumlarını belirlemek üzere survey yöntemi ve anket tekniğindenyararlanılmıştır. Örgütsel adalet Colquitt (2001) tarafından tasarlanan 20maddelik ölçek kullanılarak ölçülmüştür. Bu ölçek, örgütsel adalet algısınındört boyutunu (işlemsel adalet, dağıtım adaleti, kişiler arası adalet ve bilgiseladalet) birleştiren tek ölçektir. Katılımcıların iş doyumlarını ölçmek içinBrayfield ile Rothe (1951) tarafından tasarlanan 18 sorudan oluşan ölçekkullanılmıştır.Araştırma sonuçlarına göre, Colquitt'in dört boyutlu modeli doğrulanmıştır.Buna göre, örgütsel adalet işlemsel adalet, dağıtım adaleti, kişiler arası adalet vebilgisel adalet şeklinde dört boyuta ayrılmaktadır. Ayrıca, bu dört boyut ilekatılımcıların iş doyumları arasında ilişki olduğu ortaya çıkmıştır. Özellikle,kişiler arası adalet ve dağıtım adaletinin katılımcıların iş doyumları üzerindeetkileri olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTThe Thesis of Master?s Thesis ProgramThe Dimensions of Organizational Justice and Their Effects on Job SatisfactionGülden EKERDokuz Eylül UniversityInstitute Of Social SciencesDepartment of Management and OrganizationThe purpose of this dissertation is to divide organizational justice perceptionsinto four dimensions as distributive justice, procedural justice, interpersonaljustice, informational justice and interrogate the relations between each otherand especially the relation between job satisfaction and the different dimensionsof organizational justice. The planned research for realizing the purpose of thedissertation is applied on 670 white-collar personnel who work in İskenderunIron and Steel Company. Survey method and questionnaire technics are used todetermine the organizational justice perceptions and job satisfaction.Organizational justice was measured using a 20-item instrument designed byColquitt (2001). This instrument is the only commonly used instrumentincorporating the four-factor structure of organizational justice: distributive,procedural, interpersonal and informational justice. To assess the participants?job satisfaction, an 18-question scale developed by Brayfield and Rothe (1951)was used.In this research, Colquitt?s four-factor model was confirmed. Accordingto this result, organizational justice is divided into four dimensions asdistributive, procedural, interpersonal and informational justice. Besides, it isrevealed that there are relations between these four dimensions and the jobsatisfaction of the participants. Especially, it is established that interpersonaland distributive justice perceptions have effects on the job satisfaction of theparticipants.