Ürün pazarlamasında kalite geliştirme tekniklerinden kalite fonksiyon göçerimi-QDF tekniği
Quality function deployment-QFD tecnique: A quality improving tecnique in product marketing
  1. Tez No: 189509
  2. Yazar: RABİA IŞIK ARICAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ÖZLEM İPEKGİL DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, İletişim Bilimleri, İşletme, Engineering Sciences, Communication Sciences, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kalite, Toplam Kalite Yönetimi, Ürün Pazarlaması, laç Endüstrisi
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toplam Kalite Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 188
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziÜrün Pazarlamasında Kalite Geli tirme Tekniklerinden Kalite Fonksiyon Göçerimi-QFD Tekni iRabia I ık ARICANDokuz Eylül ÜniversitesiSosyal Bilimleri EnstitüsüToplam Kalite Yönetimi Anabilim DalıSon yıllarda hızla gelisen teknoloji sayesinde hayatımıza; birçok de i iktasarımlarda ürünler girmi tir. Bu ürünlerin pek ço u gerçekten hayatımızı inanılmazölçüde de i tirmi tir. Ancak rekabet dünyasında çok hızlı bir ekilde taklit edilme,yanlı pazarlama faaliyetleri ve mü terinin ihtiyacının tam olarak tespit edilememesibirçok ürünün de yok olmasına sebep olmaktadır. Ortaya çıkan durum sonucunda, atılüretimler, hatalar(muda), hammadde kaybı ve do anın daha fazla zorlanmasıolmaktadır.Toplam Kalite Yönetimi (TQM), mudaların sıfır olması ve yapılan i leminmaksimum oranda amaca hizmet etmesi felsefesi ile olu tu undan dolayı üretim vepazarlama, hatta tasarıma destek olma konusunda insanlı a destek sa lamaktadır.Üretilen malın tüketici tarafından çekilmesi, amaca hizmet eden tasarımlar yaratılmasıve atıl mamul olmaması için Toplam Kalitenin bir parçası olan QFD tekni i üretim vepazarlama konusunda hizmete hazır bir sistemdir.Yapılan çalı manın ilk bölümünde Toplam Kalitenin tanımı, amaçları,tarihçesine ve konunun önde gelen gurularına yer verilmi tir. Yüzyılın ikinci yarısındaJaponya'nın öncülük yaptı ı TQM faydaları neticesinde kısa zamanda Batılı toplumlartarafından takip edilerek uygulanmaya ba lamı tır.kinci bölümde ürün pazarlamasına yer verilmi ve ürünün özellikleri, hitap etti iPazar, tasarımları, rekabet gibi konular ile ürünün ba lıca nitel özellikleri aktarılmayaçalı ılmı tır.Üçüncü bölümde QFD tanımı yapılarak pazarlama ile etkile imi aktarılmı tır.QFD tekni i iyi uygulandı ı takdirde mü teri kitlesi, rekabet hakmiyeti, pazarlamastratejisi ve ürünün ya am süresi uzayarak etkin bir üretim ve pazarlama sistemi eldeedilebilecektir.Son bölümde QFD uygulaması ile çalı manın daha sa lam bir zemineoturtulması ve uygulamanın a amaları aktarılmaya çalı ılmı tır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster of LicanceQuality Function Deployment-QFD Technic: A Quality Improving Technic inProduct MarketingRabia I ık ARICANDokuz Eylul UniversityInstitute of Social SciencesDepartment of Total Quality ManagementIn recent years, through rapidly progressive technology, many products indifferent designs have been brought into our life. Many of these products have indeedchanged our life, incredibly. But, in today?s competitive world misguided marketingactivities, insufficient determination of the customer needs and dirty competition havenaturally caused deterioration of many products.As a consequence of this situation, it is likely to happen ineffective production,production failures, row material loss and enforcing nature, deeply.Since total quality management consists of the philosophy that helps process toachieve the goal and ensuring zero-based misproduction, it provides support inproduction and marketing even in design technology. Moreover, QFD technique whichis a ready-to-serve system in production and marketing issues as an integral part oftotal quality in order to uptake of finished product and to create designs to attain thegoal.In the first part of the study that has been done, definition, short history, andleading gurus of TQM were mentioned. TQM has been implemented and followed byEuropean countries in short period of time as a result of the utilities leading by Japan inthe second half of the century.In the second part, certain issues such as product marketing and its features,designs, targeted market and competetitive edge were mentioned along with product?smain qualitative features.In the third part, QFD definition was made and its interaction with marketing hasbeen argued. As long as QFD technique is being applied effectively, customer mass,marketing strategy, competitive advantage and product?s life cycle will prolong andeffective production and marketing system could have been acquired.And finally, it has been demonstrated that through QFD implementation, thestudy and levels of the application could be placed on a harder surface.Key World: Quality, Total Quality Management, Product Marketing, Medicine Industry