The Value relevance of comprehensive income: an application at İstanbul Stock Exchange (ISE)
Geniş kapsamlı karın değer ile ilişkisi: İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) uygulaması
- Tez No: 189508
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERDAR ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Geniş Kampsamlı Kar, Net Kar, Değer ile İlişki, IMKB, Hisse Senedi Fiyatı, Comprehensive Income, Income, Value Relevance, ISE, StockPrice
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziGeniş Kampsamlı Karın Değer İle İlişkisi: İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (IMKB)UygulamasıEvrim CIHANGIRDokuz Eylül ÜniversitesiSosyal Bilimler Enstitüsüİngilizce İşletme Anabilim Dalıİngilizce İşletme ProgramıGloballeşen çevrede, piyasalar bütünleşik muhasebe sistemlerine, global standartlarave tablolara ihtiyaç duyarlar. Bu global standartlar ve tablolar yatırımcılarınuluslararası esaslarda karar vermelerine yardımcı olur. Globalleşmenin bir sonucuolarak, geleneksel kavramlar değişmiş ve yeni kavramlar ortaya çıkmıstır. Bukavramlardan bir tanesi ?geniş kampsamlı kar? dır.Bu çalışmanın temel amacı, geniş kampsamlı kar ile ilgili teorik ve ampirikçalışmaları analiz etmek, daha sonra geniş kampsamlı karı genel bir görüş çerçevesindetanımlamak ve son olarak da İMKB'ye kote olmuş firmalar için geniş kampsamlı karındeğer ile ilişkisini incelemektir. Bu analizler yapılırken geniş kampsamlı karın net karüzerindeki üstünlüğüne ilişkin sorulara yanıt bulmak amaçlanmıştır.Birinci bölüm, geniş kampsamlı kar kavramını karın alternatif ölçüleri altındatanımlamaktadır. Geniş kampsamlı karın diğer bileşenleri ve temelleri ikinci bölümdeaçıklanmaktadır. Üçüncü bölümde geniş kampsamlı karın raporlanması ve alternatifşekilleri tartışılmaktadır. Geniş kampsamlı karın ve bileşenlerinin değer ile ilişkisidörüdüncü bölümde tartışılmaktadır. Son olarak beşinci bölümde, geniş kampsamlıkarın değer ile ilişkisini test etmek için ampirik analizler yapılmaktadır.Veriler 2004-2005 dönemi için İMKB'den toplanmakta ve analizler finansal olmayan141 firma-yılı için yapılmaktadır.Sonuçlar, hisse senedi fiyat değişikliği ile geniş kampsamlı kar ve net karın birilişkisi olduğunu göstermektedir. Fakat, net kar hisse senedi fiyat değişikliği üzerindegeniş kampsamlı kara göre daha açıklayıcı bir güce sahiptir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster with ThesisThe Value Relevance of Comprehensive Income: An Application at Istanbul StockExchange (ISE)Evrim CIHANGIRDokuz Eylul UniversityInstitute of Social SciencesDepartment of Business Administration (English)In globalizing environment, markets need integrated accounting systems, globalstandards and statements. These global standards and statements help investors to makedecisions in an international basis. As a result of globalization, traditional concepts havechanged and new concepts have emerged. One of these new concepts is ?comprehensiveincome?.The main purpose of this study is to analyze the empirical and the theoretical studieson comprehensive income, then define comprehensive income in a general perspectiveand finally investigate the value relevance of comprehensive income for firms listed inISE. While performing these analyses, it is aimed to find an answer to the questionsabout the superiority of comprehensive income over net income.The first chapter defines comprehensive income concept under alternative measuresof income. The basics and other components of comprehensive income are explained inthe second chapter. In the third chapter, reporting comprehensive income and itsalternative formats are discussed. The value relevance of comprehensive income and itscomponents are discussed in the fourth chapter. Finally, in the fifth chapter, empiricalanalyses are conducted to test the value relevance of comprehensive income.The data is obtained from ISE for the period 2004-2005 and analyses are conductedfor 141 firm-years for non-financial firms.The results show that there is a relationship between change in stock price andcomprehensive income, and net income. However, net income has greater explanatorypower on stock price changes than comprehensive income.