Sosyal destek programı (social assistance program) ile ürün maliyet hesaplamasında fire ve artıkların değerlemesi: Bir uygulama
Evaluating of wastes and scraps in product costing by social assistance program (SAP) and application sample
- Tez No: 189511
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞEVKET SAYIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Fire, Artık, Kusurlu Mamul, Bozuk Mamul, Waste, Scrap, Defective Units, Spoilage
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Yerel ve uluslararası pazarlarda rekabet edebilmenin ön koşulu,gelişmeleri yakından takip etmek ve bu gelişmelere ayak uydurabilmektir. Busüreçte işletmelerin kontrol edebildikleri en önemli değişken maliyettir.İşletmeler girdi çıktı miktarını dengede tuttukları ölçüde başarılı olurlar. Budengeyi bozan en önemli etken üretim kayıplarıdır. Normal ve anormal olarakortaya çıkan üretim kayıpları mamul maliyetlerini önemli derecedeartırmaktadır. Bu maliyetleri tamamen azaltmak çoğu zaman ekonomikolmayabilir. İşletmelerin bu maliyet yükünü optimum miktara indirmeleri,üretim kayıplarını kontrol altında tutmalarına bağlıdır. Dolayısıyla da üretimkayıplarını doğru bir şekilde izleyen muhasebe programlarını kullanmakişletmeler için kaçınılmaz bir durumdur. Söz konusu programlar işletmepolitikalarını destekler nitelikte olmalı ve tüm birimleri eşgüdümlü olarakbelirlenen amaca yönlendirmelidir.
Özet (Çeviri)
Accounting and FinanceThe former provision of competing in local or international markets is thekeeping abreast of the innovations and beeing adapted to these innovations. Inthis process the most controllable variant for companies is the cost. The firmscan achieve if they keep balance of quantity of input-output. The clearest factorthat break this balance is production losses. Production losses that occurnormally or abnormal are significantly rising the cost of goods. Reducing thesecosts completely might not be economic usually. If the firms keep control ofproduction losses they can obtain optimum cost composition. Therefore usingthe programs that tracks the production losses in right way is the inevitable forthe companies. Outstanding programs should support company policies andmust coordinate all units of company to the determined purpose.