Mary Lee Settle's Blood Tie as a cultural encounter
Kültürel bir karşılaşma olarak Mary Lee Settle'ın blood tie romanı
- Tez No: 189520
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. NİLSEN GÖKÇEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı, Batı Dilleri ve Edebiyatı, American Culture and Literature, Western Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Sömürgecilik, Sömürgecilik Sonrası, Küreselleşme, Kültür, Cinsiyet
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
ÖZETTezli Yüksek LisansKültürel Bir Karşılaşma Olarak Mary Lee Settle'ın Blood Tie RomanıA. Hilal ŞENGENÇDokuz Eylül ÜniversitesiSosyal Bilimleri EnstitüsüAmerikan Kültürü ve Edebiyatı Ana Bilim DalıEdebiyat sömürgecilik ideolojisinin ve bu ideolojinin etkilerinin açık bir şekildegözlemlenebildiği en önemli alanlardan biridir. Araştırmalar, insanlık tarihininyinelenen bir özelliği olan sömürgecilik ruhunun küreselleşme ile birlikte günümüzdeyeniden canlandığını göstermektedir. Bu tezin amacı yeni şekliyle sömürgecilik ideolojisive etkilerinin ve sömürgecilik ideolojisine karşı geliştirilen yöntemlerin günümüzedebiyatında, özellikle Mary Lee Settle'ın Blood Tie adlı romanında, nasılyansıtıldığının incelenmesidir.Mary Lee Settle'ın yeni şekliyle sömürgecilik ideolojisini ve sömürge olmadurumuna karşı geliştirilen yöntemleri konu edindiği Blood Tie romanının incelenmesiile birlikte Batı kültürünün yeni-sömürgecilik ideolojisine dayanan üstünlüğünün ilkolarak yine, Batı kültürünün baskısı altındaki kültürlerin bireyleri yerine, Batıkültürünün kadın yazarları tarafından eleştirildiği açık olarak görülür. Bu romandaSettle, sömürge olma durumunun üstesinden gelinmesi için toplumların kendikültürlerine sahip çıkmalarının çok önemli olduğunu vurgular. Sonuç olarak, Blood Tiegibi eserler Türk yazarlara ve eleştirmenlere kendi kültürünü içeriden tasvir etmegörevini yerine getirmek için esin kaynağı olmalıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster of Arts DegreeMary Lee Settle?s Blood Tie as a Cultural EncounterA. Hilal ŞENGENÇDokuz Eylül UniversityGraduate Institute Of Social SciencesAmerican Culture and Literature DepartmentLiterature has been one of the important sites in which the ideology and impactof colonialism can evidently be observed. Studies have shown that the spirit ofcolonialism as a recurrent feature of human history has been reanimated today withglobalization. The aim of this thesis is to analyze how the ideology and impact ofcolonialism in its contemporary forms and resistances that are developed to dismantlethis ideology are reflected in contemporary literature, particularly in Mary Lee Settle?snovel Blood Tie.After an analysis of Blood Tie, in which Mary Lee Settle has sought out theimpact of new forms of colonialism and the ways of dismantling the colonial condition inTurkey, it is evidently seen that the neo-colonial hegemony of Western culture is initiallycriticized by women writers from Western culture again, in lieu of the representatives ofdominated cultures. What Settle emphasizes in this novel is the vital necessity forclaiming one?s own culture in order to overcome the colonial condition. In conclusion,such works as Blood Tie should inspire Turkish writers and critics for materializing thetask of representing their own culture through the eyes of insiders.KEY WORDS: 1- Colonialism, 2- Post-colonialism, 3-Globalization, 4- Culture,5- Gender