Aile bireylerine karşı fena muamele
Maltreatment against family members
  1. Tez No: 189519
  2. Yazar: ZEYNEP FERDA DEMİRBAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. MUSTAFA RUHAN ERDEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Aile, Şiddet, Suç, Family, Violence, Crime
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 221
Özet
ÖZETTezli Yüksek Lisans ProjesiAile Bireylerine Karşı Fena MuameleZ. Ferda DEMİRBAŞDokuz Eylül ÜniversitesiSosyal Bilimler EnstitüsüKamu Hukuku Anabilim Dalıİnsanların, dayanışma yardımlaşma ve güvenliklerini sağlamak amacıylabirlikte yaşamalarıyla oluşturdukları küçük topluluklardan, zamanla aileleroluşmuş ve ailelerin bir araya gelmesiyle de toplum oluşmuştur. Aile zamanınakışıyla birlikte toplumun gelişmesine paralel olarak yapı ve kapsam olarakbüyük değişikliklere uğramış, farklı tanımları yapılmış ve ailenin kapsamınaverilen anlamların farklı olmasıyla da bir çok aile tipi oluşmuştur. Ancak ailetanımları ve tipleri farklı olsa da, ailenin en önemli özelliğinin devamlılıkesasına dayandığı görülmektedir.Kişinin topluma kazandırılmasında ailenin büyük önemi olmasınedeniyle hemen hemen bütün hukuk sistemleri aile ile ilgilenmekte ve sağlıklıve düzenli olması için gereken önlemleri almaktadır. Aile ve aile bireylerinikoruyucu hükümler birçok yasada ve özelliklede MK da yer almış, ailebireylerini koruyucu ceza hükümleri, ailenin özel hukuk kurumlarındansayılması ve ceza hükümleriyle aileye müdahale edilmesinin kişisel özgürlüğütehlikeye düşüreceği nedeniyle 1. Dünya Savaşına kadar önemli olmamıştır.İnceleme konumuz olan ?Aile Bireylerine Karşı Fena Muamele Suçu? ilkdefa 765 sayılı TCK da ?Şahıslara Karşı Cürümler ?bölümünde yer almış veyer aldığı bölüm nedeniyle de tartışmalara neden olmuştur. 5237 sayılı TCKsistematiğinde ise ailenin korunması ön plana çıkarılmış, eski TCK'daki anlayıştersine çevrilerek, bu suç ?Aile Düzenine Karşı İşlenen Suçlar? arasındadüzenlenmiştir.Çalışmamızı yaparken ?Aile Bireylerine Karşı Fena Muamele? sadecekişinin beden ve ruh sağlığının değil, ailenin de etkilenmesi nedeniyle, korumaaltına alınan ailenin tespitini yapabilmek için, Aile kavramı üzerindedurularak, aile kavramı, tanımı, çeşitleri ve devletin aileye koruyucumüdahalesi, bazı ülke düzenlemeleri örnek gösterilerek açıklanmayaçalışılmıştır.?Aile Bireylerine Karşı Fena Muamele? tanımlanmaya çalışılmış,TCK'daki benzer suçlardan farkı ortaya konulmuş, şiddet aile içinde deyaşanan bir olgu olması nedeniyle, şiddet, şiddetin kaynağı, aile içindekigörünüm biçimleri, fena muamelelerin ne olduğu ,mukayeseli hukukta ailebireylerine karşı fena muamele ve tarihsel gelişimi,Yargıtay kararları da örnekgösterilerek tanımlanmaya çalışılmıştır.Aile içinde şiddeti en fazla yaşayan kişinin kadın olması nedeniyle,kadına yönelik şiddet, uluslararası belgeler ışığı altında ayrı bir başlık altındaincelenmiştir. Aile bireylerine karşı fena muamele ve aile içi şiddet açısındanbüyük önemi olan 4320 sayılı Ailenin Korunmasına Dair Kanun karşısındasuçun oluşumu ve devlet tarafından alınacak tedbirler ayrıca incelenmiştir.Dört bölümden oluşan çalışmamızın üçüncü bölümünde, ?AileBireylerine Karşı Fena Muamele Suçunun? düzenlendiği 5237 sayılı TCK'nın232. maddesi, 765 sayılı TCK'nın 477 ve 478. maddeleri ile birlikte ele alınarakkarşılaştırmalı olarak incelenmiştir.Dördüncü bölüm de aile içi şiddet kriminolojik açıdan ele alınarakincelenmiş, yapılan çeşitli anket çalışmaları ve çözüm önerileri bu bölümde yeralmıştır.Çalışmamızın sonuç bölümünde, toplumun temelini oluşturan aile içindeyaşanan şiddetin ve özellikle çocukların ve kadınların karşı karşıya kaldıklarıfena muamelelerin göz ardı edilmemesi gerektiği vurgulanarak, devlet vetoplum olarak neler yapılması gerektiği konusundaki önerilere yer verilerekçalışma sona erdirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster of Degree With ThesisMaltreatment Against Family MembersDokuz Eylül Üniversitesiİnstitute of Social SciencesIn order to provide the solidarity and the security of the human beings,the families has been constitued and after that the society has been constitued bythe families. ?Family? has been changed in the course of time and manydifferent types of ?family? has come on the scene. But, despite all different typesof ?family?, the most important quality is continuity of it.Because of major importance of the family, almost all the law systems areinterested in the family and take all the measures necessary render it healthyand in order. The provisions which protect the family and its members has beentaken part in many laws, and especially in Turkish Civil Code. But, untill 1stWorld War, the criminal provisions which protect the family were notimportant because, the family was accepted as a civil law institution and it wasthought that the intervention to the family by using criminal rules wouldjeopardize individual liberty.Our subject, ?Crime of Maltreatment Against Family Members?, wastaken place in the ex Turkish Criminal Code (no. 765) among the ?CrimesAgainst Individuals?. In the new Turkish Criminal Code?s (no. 5237)systematic, the protection of the family is more important, therefore this crimeis taken place in the ?Crimes Against Family Order?.We take into account not only individual?s physical and mental health,but also the family itself. Therefore, in order to determine the family which istaken under protection, we focus on the concept of ?family? and we try toexplain the definition, the types, the protective intervention of the state andsome state?s laws.We try to define the Crime of Maltreatment Agianst Family Members, toshow differences from the other similar crimes. We try also to make thedefinition of the violence and the origin of it, the maltreatment and itsappearance in the comparative law, the historical development, with theassistance of the Court of Cassation?s jurisprudence.The violence agianst women is examined under another title, with theassistance of international documents. And also, ?Act of the Protection of theFamily? is examined.In the third chapter of our thesis, the aritcles 232/1-2 of the Code no.5237 is compared to the articles 477 and 478 of the Code no. 765.The fourth chapter, the family violence is examined criminologically;and various poll results and solution proposals are taken place in this chapter.In the conclusion, we emphasize that nobody can ignore the familyviolence and especially maltreatment against children and women. We also offersome proposotions about what the state and the society can do.