Feminist utopias as represented in Joanna Russ' works: The female man and the two of them
Joanna Russ'ın eserleri dişi adam ve onların ikisinde feminist ütopyalar
- Tez No: 189521
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURAY ÖNDER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı, American Culture and Literature
- Anahtar Kelimeler: Ütopya, Feminist Ütopya, Ütopyacılık
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Ütopya türünün başlangıcından beri pek çok eleştirmen tarafından çalışılmıştırancak genellikle hem ?iyi? hem ?kötü? bir yer ya da mevcut düzende ideal olmasıgereken, değişim için ?arzu? edilen olarak tanımlanmıştır. Ayrıca çoğu felsefecitarafından çoğunlukla bir toplumun gelecekteki tasarımı olarak betimlenmiş ya dagerçek olanı değil de ideolojileri temsil ettiği için tamamen reddedilmiştir. Ancak,ütopya 1970ler'de feminist ütopyaların türe katılımıyla tanım değiştirmiş ve dahaeleştirel ve mevcut sistemi aşmaya yönelik bir hal almıştır. Ben tezimde budeğişikliği Joanna Russ'a ait Dişi Adam ve Onların İkisi'ni inceleyerektartışacağım. İlk bölümde ütopyanın değişik araştırmacılar ve felsefecilertarafından nasıl tanımlandığı üzerinde duracağım. İkinci bölümde ise feministütopyanın ne olduğunu ve başlangıcından itibaren nasıl geliştiğini anlatmayaçalışacağım. Üçüncü bölüm, ütopyanın terim olarak değişimi açısından önemli birkonu olan, feminist ve geleneksel ütopyaların karşılaştırması olacak. Dördüncübölümde, Lucy Sargisson ve Tom Moylan gibi araştırmacıların yardımıyla?eleştirel?, ve ?aşkın? ütopya terimini tanımlamaya çalışacağım. Son bölümJoanna Russ'a ait kitapların birer eleştirel ütopya olarak değerlerini anlatmayaçalışarak incelemek olacak.
Özet (Çeviri)
Utopia is studied by so many critics throughout the beginning of genre butit is generally defined as both a good place and no place or as signifying what isthe ideal and a desire for change in present order. It is also described as ablueprint of a society mostly by most philosophers or it is totally rejectedbecause it signifies which is not-real or an ideology. But utopia as a term haschanged its meaning and transformed to a more critical and transgressive genrewith the introduction of feminist utopias to the field in 1970s. In this thesis, I willtry to discuss this by examining Joanna Russ?s two novels: The Female Man andThe Two of Them. In the first chapter I will focus on different definitions of utopiaby various scholars and philosophers and then in the second chapter I willattempt defining what feminist utopia is and how it has developed through itsemergence. The third chapter discusses the differences between feminist andtraditional utopia, which is very important to understand the changing face ofutopia as a term. In the fourth chapter I will introduce the term ?critical? and?transgressive? utopia by the help of critics Tom Moylan and Lucy Sargisson.Finally, the last two parts will be the study of the two novels in respect to theirvalue as critical utopias.Key World: 1) Utopia, 2)Feminist Utopia, 3)Science-Fiction, 4) 1970s America,5)Utopianism