Double repression of black women in the Bluest Eye and Color Purple
The Bluest Eye ve Color Purple romanlarındaki siyahi kadınların üzerindeki çifte baskı
- Tez No: 189531
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. NİLSEN GÖKÇEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı, American Culture and Literature
- Anahtar Kelimeler: Irk Ayrımcılı ı, Cinsiyet Ayrımcılı ı, Siyahi Toplum, Ten Rengi, Cinsiyet
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
ÖZETTezli Yüksek LisansThe Bluest Eye ve Color Purple Romanlarındaki Siyahi Kadınların ÜzerindekiÇifte BaskıElif ARSLANDokuz Eylül ÜniversitesiSosyal Bilimleri EnstitüsüAmerikan Kültürü ve Edebiyatı Ana Bilim DalıBu tezin amacı, Amerika Birle ik Devletleri'nde süregelen ırk ve cinsiyetayrımcılı ını ve bu ırkçı ve cinsiyet ayrımcı politikaların siyahi topluluklarda,özellikle siyahi kadınlar üzerindeki olumsuz etkilerini gözler önüne sermektir.Irkçı ve cinsiyet ayrımcı politikaların siyahi toplumu ne derecede etkiledi inigöstermek amacıyla bu çalı mada Alice Walker'ın The Color Purple ve ToniMorrison'ın The Bluest Eye adlı romanlarından yararlanılmı tır.ki romanın da incelenmesi sonucunda, Birle ik Devletler'deki ırkçı vecinsiyet ayrımcı politikalar kar ısında ten rengi ve cinsiyeti nedeniyle daha altseviyede görülen siyahi kadının en çok ezilen grup oldu u ortaya çıkmaktadır.Ancak, Walker'ın da romanında vurguladı ı gibi, bu durum siyahi kadınlarınde i tirilemez kaderi olarak de erlendirilmemelidir. Çözüm, toplum içinde birbirlik ve destek a ı kurmakta yatmaktadır. Özetle, siyahi toplumdaki ho görüve beraberlik inancı, nihayetinde ezilmi bireylerin yükselmelerine olanaksa layacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster of Arts DegreeDouble Repression of Black Women in the Bluest Eye and Color PurpleElif ARSLANDokuz Eylul UniversityGraduate Institute Of Social SciencesAmerican Culture and Literature DepartmentThe purpose of this thesis is to illustrate the prevailing racist and sexistpractices in the United States, and particularly to examine the adverse effects ofracism and sexism in black communities and specifically black women. Thethesis uses Alice Walker?s The Color Purple and Toni Morrison?s The BluestEye to examine to what extent racism and sexism have influenced black people?slives.Upon examining the two novels, it becomes evident that in the face ofracist and sexist politics in the United States, black woman is the one thatsuffers most due to her skin-color and gender that somehow put her into asubservient position. However, as Alice Walker in her novel points out, thedesignated position of black women should not be regarded as theirunchangeable fates. The solution lies in creating a web of cooperation andsupport within the community. To summarize, tolerance and unity beliefs inblack community can eventually enable the rise of the suppressed individuals.KEY WORDS: 1- Racism, 2- Sexism, 3-Black Community, 4- Gender, 5-Skin Color