Altı sigma yaklaşımı kullanılarak diferansiyel kovan üretimi sürecinin iyileştirilmesi üzerine bir araştırma
A Research on improving differential axle housing production process by using six sigma approach
- Tez No: 189532
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. CENK ÖZLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İstatistik, İşletme, Statistics, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Altı Sigma, Süreç Yürüyüşleri, Six Sigma, Process Walkthrough
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toplam Kalite Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 245
Özet
ÖZETTezli Yüksek LisansAltı Sigma Yaklaşımı Kullanılarak Diferansiyel Kovan Üretimi Sürecininyileştirilmesi Üzerine Bir AraştırmaNevin CANDokuz Eylül ÜniversitesiSosyal Bilimler EnstitüsüToplam Kalite Yönetimi DepartmanıMüşteri beklentilerinin günden güne artması ve rekabet koşullarının süreklideğişmesi nedeniyle firmaların hayatta kalabilmeleri için kalite kavramı uzun yıllardırorganizasyonların vazgeçilmez bir unsuru olmuştur. Şirketler, hem kendilerinin hem demüşterilerinin kalite ve verimlilik performansını rakiplerine oranla daha hızlı arttırmakiçin geçmişten günümüze kadar birçok kalite yaklaşımını benimsemiştir.Bu yaklaşımlardan biri olan Altı Sigma kaliteyi iyileştirme gerekliliğindendoğmuştur. Kalite problemlerinin ana nedeninin değişkenlik olması sebebiyle kaliteyiiyileştirmek için süreçteki değişkenliğin azaltılması ve önlenmesi Altı Sigma'nın anahedeflerinden biridir. Altı Sigma, müşteri ihtiyaç ve beklentilerini temel alarak tümişletme süreçlerinde yüksek kalite seviyesi ve düşük kusur oranına ulaşmak için tümorganizasyon seviyelerinde süreç yönetiminin uygulanmasına dayanır. Altı Sigma'nın engörünür yararı ise firmalar üzerinde yarattığı pozitif finansal etkidir. Altı Sigma'nınyoğun veri analizini şart koşması ve performans gelişimini takip edebilmek içinölçülebilir bir yol olması onu diğer yaklaşımlardan ayıran alternatif özelliklerdir.Bu çalışma, Altı Sigma yaklaşımını detaylı bir şekilde açıklamak ve Altı Sigmaaraçlarını kullanarak endüstriyel bir kuruluştaki kovan üretim sürecinin sigmaseviyesini yükseltmek, diğer bir deyişle hatalı parça miktarını azaltmak amacıylayapılmıştır.Birinci bölümde Altı Sigma'nın ne olduğu, ilk olarak nerede ve ne zamanbaşladığı, TKY, Kalite Yönetim Sistemleri ve Altı Sigma arasındaki benzerlikler vefaklılıklar ve KOB 'lerde Altı Sigma'nın uygulanabilirliği anlatılmıştır. kinci bölümde,DMAIC metodolojisi ve kullanılan araçlar detaylı bir şekilde ele alınmıştır. Üçüncü veson bölümde ise Altı Sigma metodolojisinin otomotiv sektöründe faaliyet gösteren birfirmada uygulanması incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisA Research On Improving Differential Axle Housing Production ProcessBy Using Six Sigma ApproachNevin CANDokuz Eylul UniversityInstitute of Social SciencesDepartment of Total Quality ManagementDue to the fact that customer expectations increases day after day andcompetition conditions changes continuously, quality concept has been an indispensableelement of organizations for their survival for many years. Firms have adopted manyquality approaches in order to increase their customers? and also their own quality andproductivity performance faster in proportion to their rivals from the past to the presentday.One of these quality approaches, Six Sigma, arises from the requirement ofquality improvement. The main cause of quality problems is variation. Therefore, one ofthe basic purposes of Six Sigma is to reduce and prevent process variation for improvingquality. Customer requirements and expectations compose the basis of Six Sigma. So, inall organization steps process management is put into practice in order to reach highquality level and low defect rate in all operation processes. The most visible benefit ofSix Sigma is the creation of positive financial effect on firms. Providing hard dataanalysis and being a measurable way to monitor performance improvement arealternative features of Six Sigma which differentiates it from other approaches.This study has been performed for the purpose of explaining Six Sigma approachin details, increasing Sigma level of axle housing process in an industrial corporation byusing Six Sigma tools, in other words reducing defective items.In the first part, the meaning of Six Sigma, where and when it began for the fisttime, differences and similarities among Total Quality Management, QualityManagement Systems and Six Sigma and practicability of Six Sigma in Small andMedium-sized Enterprises has been explained. In the second part, DMAIC methodologyand used tools has been discussed in details. In the third and last part, implementationof Six Sigma methodology in a firm which operates in automotive sector has beenanalyzed.