Perakende sektöründe veri zarflama analizi ve analitik hiyerarşik süreç yaklaşımlarıyla tedarikçi performans değerlendirmesi
Evaluation of supplier performance in retail industry using data envelopment analysis and analytical hierarchy process
  1. Tez No: 189547
  2. Yazar: TİMUR TURGUTLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AHMET AKDENİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonometri, Econometrics
  6. Anahtar Kelimeler: Veri Zarflama Analizi, Analitik Hiyerarşik Süreç, TedarikZincir Yönetimi, Performans değerlendirme, Perakende sektörü, Data Envelopment Analysis, Analytical Hierarchy Process, Supply Chain Management, Performance Evaluation
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziPERAKENDE SEKTÖRÜNDE VER ZARFLAMA ANAL Z VE ANAL T KH YERARŞ K SÜREÇ YAKLAŞIMLARIYLA TEDAR KÇ PERFORMANSDEĞERLEND RMESTimur TURGUTLUDokuz Eylül ÜniversitesiSosyal Bilimleri EnstitüsüEkonometri Anabilim DalıEkonometri ProgramıKüresel pazarda sürekli artan işletmeler arası rekabet, günümüzdeyerini, birçok işletmenin bir araya gelerek oluşturduğu işletme ağlarıarasındaki rekabete bırakmaktadır. Rekabette öne çıkabilmek, ancakverimliliklerin arttırmalası, maliyetlerin, ve müşteri cevap zamanlarınındüşürülmesiye mümkün olabilmektedir. Bunları gerçekleştirebilmek için,işletme içi süreçlerle birlikte, etkin kurgulanmış tedarik zincilerine veperformans odaklı bir tedarik zinciri yönetimine ihtiyaç duyulmaktadır.Tedarik zincirinin en önemli halkalarından biri tedariçilerdir. şletmelerin ürünkaliteleri, toplam maliyetleri ve bunların etkisi altında sağladıkları müşterimemnuniyeti tedarikçilerinin performansından doğrudan etkilenmektedir. Budoğrultuda, tedarikçilerin performanslarının değerlendirilmesi, işletmeler içinstratejik bir öneme sahiptir. Doğru performans kriterleri ve değerlendirmeyöntemi kullanılarak elde edilmiş sonuçlar, tedarikçi performansınıngeliştirilmesine yönelik, isabetli çözüm önerileri sunabilmektedir.Perakende sektörü, dünyada ve Türkiye'de hızla büyümekte olan verekabetin üst düzeyde yaşandığı bir sektördür. Sektörün iş süreçlerinde, birüretim aşaması bulunmaması nedeniyle, tedarikçi ilişkileri daha da ön planaçıkmaktadır. Bu çalışmada ilk olarak, perakende sektörü tedarikçilerine özgüperformans kriterlerine dair önerilerde bulunmak amaçlanmaktadır.Performans değerlendirmesinde kullanılabilecek iki yöntem önerisindebulunmak ve bu yöntemlerin karşılaştırmalarını yapmak çalışmanın diğer biramacıdır. Önerilen yöntemlerden ilki, bir matematiksel programlama yöntemiolan Veri zarflama analizidir. Çoklu kriter altında karar verme aracı olan,Analitik hiyerarşik süreç çalışmada önerilen diğer yöntemdir. Her iki yöntemulusal bir perakende zinciri işletmesinin 2005 yılı verilerine uygulanmış, eldeedilen sonuçlara çalışmada yer verilmeştir
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisEvaluation of Supplier Performance in Retail Industry UsingData Envelopment Analysis and Analytical Hierarchy ProcessTimur TURGUTLUDokuz Eylul UniversityInstitute Of Social SciencesDepartment of EconometricsIncreasing competition among the corporations in the global market istoday leaving the stage to the competition among the network of corporations.Leading this competition requires increasing productivity, minimizing costsand customer response times. An efficient supply-chain and performance-based supply-chain management as well as other within-corporationprocesses are vital to reach these objectives. Suppliers are one of the mostimportant chains of the supply-chain. The quality of products, total costs andcustomer satisfaction under these circumstances are directly affected by thesupplier performance. Hence, supplier evaluation has a strategic importancefor the corporations. The results reached by using the right performancecriteria and evaluation method would produce robust solutions towardsimproving the performance of suppliers.Retail, in Turkey and worldwide, is a rapidly developing industry wherecompetition is significantly high. Since the retail process does not involveany production phase the supplier relations have a dominant role. To this end,this study, first, aims to propose performance criteria for the suppliers in retailindustry. Another objective of this study is to propose and compare twomethods that can be used in performance evaluation. The first method is amathematical programming method, Data Envelopment Analysis. A multiple-criteria based decision-making method, Analytical Hierarchy Process is theother method. In this study, both methods are used to evaluate theperformance of the suppliers of a national retailing firm in 2005 and the resultsare analyzed in detail. The consistency of the findings of these methods isalso tested statistically.