Kalitatif verilerin kantitatif analizleri üzerine bir inceleme
A Study about quantitative analysis of qualitative data
  1. Tez No: 189548
  2. Yazar: ESVED NİHAN İLERLER
  3. Danışmanlar: PROF.DR. LEVENT ŞENYAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonometri, İstatistik, Econometrics, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Ölçüm, Ölçek, Tutum Ölçekleri, Güvenirlik veGeçerlilik, Ölçümde Referanslar, Measurement, Scale, Attitude Scales, Reliability andValidity, References in Measurement
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 188
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziKalitatif Verilerin Kantitatif Analizleri Üzerine Bir İncelemeEsved Nihan İLERLERDokuz Eylül ÜniversitesiSosyal Bilimler EnstitüsüEkonometri Anabilim DalıGünümüzde, hizmet, eğitim gibi sosyal alanlarda, insan davranışları,tutumları ve algıları hakkında sağlıklı veriler elde etmek, giderek artan birönem kazanmıştır. Çünkü, bu tutum, davranış, algı hakkında sağlıklı verileresahip olmak, bunların en iyi şekilde kullanılmasıyla bazı faydalarsağlamaktadır. İnsan davranışlarının ölçülebiliyor olması, belli davranışlarınönceden kestirilmesini ve hatta yönlendirilebilmesini sağlamaktadır. Benzerşekilde bireylerin algılarının bilinmesi, istenilen algının yaratılması için gerekliolan en önemli veridir.Bu tezde, çeşitli yöntemlerle toplanan kalitatif verilerin ölçümünün nasılyapılacağı, ölçümde temel olan güvenirlik ve geçerlilik kavramlarıderinlemesine anlatılmaktadır. Ayrıca, literatürden bağımsız olarak, ölçümsürecinde kullanılan referanslara dair bir sınıflama yapılmıştır. Çalışmanınsonunda bireyin kendini kabulü konusunda bir uygulamaya yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTARCTMaster ThesisA Study About Quantitative Analysis of Qualitative DataEsved Nihan İLERLERDokuz Eylul UniversityIstitute of Social SciencesDepartment of EconometricsRecently, in social fields such as service, education, etc., having reliableinformation about behaviours, attitudes and perceptions of people has gained agreat importance. Because, having such information about attitudes, behavioursand perceptions provides some benefits by using them effectively. Themeasurability characteristic of people?s behaviours provides researcher topredict and even direct them. And also, knowing people?s perceptions towardssomething is the most important data for creating the desired perceptions.İn this study, the way of measuring qualitative data and thefundamentals of measurement such as reliability and validity, are explainedthoroughly. And also, apart from the literature, a classification is done aboutthe references which are used in the measurement process. At the and of thestudy, an application about ?Self Acceptance? takes place.