Yaşama hakkı ve işkence yasağı bağlamında polisin insan hakları tutumu: Ankara ve Diyarbakır örneği
The Attitudes of police towards human rights regarding the right to life and prohibition of torture: The case of Ankara and Diyarbakır
  1. Tez No: 189575
  2. Yazar: FATİH DOĞRU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZÜHTÜ ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Savunma ve Savunma Teknolojileri, Law, Defense and Defense Technologies
  6. Anahtar Kelimeler: Polis, Kuvvet Kullanma, Özgürlük, Güvenlik, PolisinTutumu, Yaşama Hakkı, şkence Yasağı, nsan Hakları, Avrupa nsan HaklarıMahkemesi, Avrupa nsan Hakları Sözleşmesi, Anayasa Mahkemesi, Police, Use of Force, Right to Life, Prohibition of Torture, HumanRights, European Court of Human Rights
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Polis Akademisi
  10. Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Suç Araştırmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 192
Özet
ÖZETDoğru, Fatih, Yaşama Hakkı ve şkence Yasağı Bağlamında Polisin nsanHakları Tutumu: Ankara ve Diyarbakır Örneği, Yüksek Lisans Tezi, Danışman: Doç.Dr. Zühtü Arslan, 180 Sayfa.Bu tez iki ana kısımdan oluşmaktadır. Birinci kısımda özgürlük-güvenlikdengesi, yaşama hakkı ve işkence yasağı konuları ele alınacaktır. kinci kısmı isealan araştırmasına ayrılmıştır.Bu tezin konusunu oluşturan yaşama hakkı ve işkence yasağının ihlalleri,kişilerin maruz kalabileceği en ağır temel hak ihlalleridir. Çalışmada, polis, güvenlikhizmetleri, yaşama hakkı ve işkence yasağı konusunda literatür taranmış, Avrupansan Hakları Mahkemesi'nin bu kapsamda vermiş olduğu kararlardan bazılarıincelenmiş ve teorik çerçeve; polisin görev ve yetkileri göz önünde bulundurulmaksuretiyle, doğrudan polisi ilgilendiren yönleri ile oluşturulmuştur.Bu çalışmaya esas olmak üzere, Ankara ve Diyarbakır illerinde görev yapanpolisler üzerinde bir anket çalışması yapılmıştır. Anket personele uygulanmadan önceuzman görüşüne sunulmuş, uzman görüşleri alınmıştır. Bahse konu araştırmanınistatistiksel analizleri sonucunda şu bulgular elde edilmiştir:1. Katılımcıların görevli oldukları illere, cinsiyetlerine ve medeni hallerine göreinsan hakları tutumlarının değişmediği saptanmıştır. Eğitim durumu ile insanhakları tutumları arasında ise anlamlı bir farklılık ya da benzerlik (ilişki)saptanmamıştır.2. Katılımcıların görevli oldukları hizmet birimleri, rütbeleri, yaşları, fiili hizmetsüreleri ve mesleğe karşı duydukları sevgi ile insan hakları tutumları arasındaanlamlı bir farklılık saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTDoğru, Fatih, The Attitudes of Police towards Human Rights Regarding theRight to Life and Prohibition of Torture: The Case of Ankara and Diyarbakır, MAThesis, Advisor: Assistant Prof. Zühtü Arslan, 180 p.This thesis is composed of two main parts. In the first part, we will discuss thebalance between freedom and security, right to life and prohibition of torture. Thesecond part is dedicated to field work aiming at the examination of police attitudestowards human rights.The violation of right to life and prohibition of torture which constitute thisthesis? main subjects is the hardest violation for an individual to be exposed to. In thisstudy, we firstly tried to keep up with most of books and articles that are about police,security service, right to life and torture ban. Then we examined some decisions of theEuropean Court of Human Rights which are relevant to our subject and set up thetheoretical framework by focusing on police duties and powers on that issue.In this study, a questionnaire has been applied to the police officers workingin Ankara and Diyarbakır. The following results have been reached by the statisticalanalysis of this study:1. The attitudes of the participants towards human rights do not changeaccording to their cities, sex and marital status. We could not ascertain significantdifference, similarity or relation between the attitudes towards human rights andeducation.2. Significant differences have been found out between the attitudes on humanrights of participants and working branch, rank, age, period of working time and loveof job.