Organize suç ve terorizm ilişkisi,PKK örneği
The Relationship Between Organized Crime and Terrorism: The Case PKK
- Tez No: 189574
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. ERTAN BEŞE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Savunma ve Savunma Teknolojileri, Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Defense and Defense Technologies, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Terrorism, Organized Crime, PKK
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Polis Akademisi
- Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
ÖZETÜney, brahim, Organize Suç ve Terörizm lişkisi: PKK Örneği, Yüksek Lisans Tezi,Danışman: Yard. Doç. Dr. Ertan Beşe, 133 s.Terörizm ve organize suçlar dünyanın her yerinde, hukuk devletine, demokratikkuruluşlara, özgürlüklere, toplum refahına, insanlığa, temel değerlere ve normlara karşıiki önemli evrensel tehdittir. Bu iki olgunun, özellikle gelişmekte olan ülkelerdedemokrasilere, devlet düzenine ve topluma karşı çok yıkıcı etkileri olduğunu ilerisürebiliriz.Terörizm ve organize suçlar, diğer sapkın davranışlar gibi gerçekte iki önemli sosyalproblem olarak çok çeşitli faktörlerin sonucu ortaya çıkmaktadırlar. Bu nedenle, bu ikiönemli problemi çözmek için silahlı mücadele, güvenlik tedbirleri ve düzenlemeleriyanında, bu meselelerin sosyal sebepleri de, mücadelenin bir parçası olarak gözönündebulundurulmalıdır.Terör örgütleri gerçekte özellikle kar elde etmeyi amaç edinen örgütler değillerdir.Çoğunlukla faaliyette bulundukları ülkelerde politik güç elde etmeye çalışırlar. Bu nedenle,terör örgütleri amaçlarına ulaşmak için için halka ve hükümetlere karşı şiddet ve tehdityöntemlerini kullanmaktan çekinmezler. Ancak, son yirmi yıllık süreç içerisinde, teröristörgütleri diğer kriminal örgütlerden ayırmak gittikçe zorlaşmaktadır. Çünkü, bu süreçteterörist örgütler, organize suç örgütü yapısına dönüşerek piyasada yüksek kar elde etmeyiamaçlayan organizasyonlar dönüşmüşlerdir. Dünya'nın pek çok ülkesinde bu şekildehareket eden pek çok terör örgütü örneğine rastlayabiliriz.Bu tez çalışmasında, terörizm kavramı ve organize suç kavramı ve iki örgüt türüarasındaki ilişkiler incelenmiştir. Aynı zamanda iki örgüt türü arasındaki farklılıklarincelendikten sonra, bu iki olgunun temel nitelikleri açıklanmaya çalışılmıştır.Terör örgütlerinin organize suç faaliyetleri kapsamında örnek olgu olarakTürkiye'de PKK'nın organize suç faaliyetleri ortaya konmaya çalışılmıştır.Anahtar Kelimeler; Terörizm, Organize Suçlar, PKK.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTÜney, brahim, The Relationship Between Organized Crime and Terrorism: TheCase PKK, Master?s Thesis, Advisor: Assistant Prof. Ertan Beşe, 135 s.It is clear once again that terrorism and organized crime are both global threats tothe rule of law, peace, democratic institutions, freedom, community welfare, humandignity, civilization and basic values and norms everywhere. We can assert that these twophenomenon are really destructive to democracy, state and public particularly indeveloping countries.In fact, terrorism and organized crime as two remarkable social problems, like othertype of deviant behavior, are caused by multiple factors. Therefore, in order to solve theseproblems, social causes of the issue have to be taken into consideration besides the armedstruggle, security arrangements as a part of struggle against terrorism and organized crimegroups.In fact, terrorist organizations are not the organizations specifically aiming to getprofit. Mostly, they operate to grasp political power in host countries. Therefore, terroristorganizations do not hesitate to use methods of violence and threat against public andgovernment. But, over the last twenty years, gradually it has been highly difficult todistinguish terrorist organizations from the other types of criminal organizations sincesome terrorist organizations have been transformed into organized crime structures thatoperate to get high level profit. So, we can come across a lot of samples of such type oforganizations all over the world.In this thesis, the concept of terrorism and organized crime and the relationshipbetween terrorist organizations and organized crime syndicates have been analyzed. Also,we have attempted to analyze differences between terrorism and organized criminality andclarify the common characteristics of these two phenomenon.In this context, organized crime activities of terrorist groups, in particular PKK inTurkey, have been examined in respect of organized criminality.