Yaşama hakkı ve işkence yasağı ihlallerinde etkin soruşturma yapma yükümlülüğü
Aggressi̇ons of living rights and prohibition of torture is efficient investigation duty
  1. Tez No: 375828
  2. Yazar: ALİ DEVECİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KASIM KARAGÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: YaĢama Hakkı, ĠĢkence Yasağı, Etkin SoruĢturma, Pozitif Yükümlülük, righht to life, prohibition of torture, efficient investigation, positive duty
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Tezin konusu, ülkemizin de taraf olduğu başta Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi olmak üzere, birçok uluslararası belge ile koruma altına alınan yaşama hakkı ve işkence yasağı ihlallerinde devletin etkin soruşturma yükümlülüğüdür. Bu şekilde bir çalışmanın yapılış amacı, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin bu konudaki içtihatları da irdelenerek uygulamadaki karşılaşılan sorunların değerlendirilmesi ve çözüm önerileri sunulmasıdır. Tez dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 2'nci maddesi kapsamında yaşama hakkı kavramı ve tanımı, yaşama hakkının başlangıcı, kapsamı (pozitif ve negatif yükümlülük), sınırları, kürtaj, ölüm cezası ve ötenazi kavramları üzerinde durulacaktır. İkinci bölümde, işkencenin tanımı, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 3'ncü maddesi bağlamında işkence kavramının (işkence, insanlık dışı muamele, onur kırıcı muamele) yorumu, işkence yasağı kapsamında devletin pozitif ve negatif yükümlülüğü, işkence yasağına ilişkin bazı uygulama alanları ve bu bağlamda sınır dışı etme, ayrımcılık ve kayıp olguları hakkında değerlendirmeler yapılacaktır. Üçüncü bölümde işkence ve yaşam hakkı ihlallerinde etkin soruşturma yükümlülüğü kapsamında soruşturma makamlarının izlemesi gereken yöntemler ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin Türkiye aleyhine etkin soruşturma yürütülmemesi nedeniyle verdiği kararlar irdelenecektir. Son olarak da yukarıda belirtilen bölümlerdeki konular AİHS'nin 2'nci maddesinde düzenlenen yaşama hakkı ve 3'ncü maddesinde düzenlenen işkence yasağı kapsamında kalan ihlallere ilişkin devletin etkin soruşturma yapma yükümlülüğü bağlamında değerlendirilecektir.
Özet (Çeviri)
The subject of the thesis is aggressions of living rights and prohibition of torture, which has been taken under conservation with many international conventions like The Universal Declaration of Human Rights and European Convention on Human Rights, is government's efficient investigation duty. The aim of the study is, evaluation and presentation of a resolution offer with seeking for European Court of Human Rights dictum on this issue that encounter problems when it is implemented. The thesis consists of four parts. First part, or case law determination of life rights, beginning of living rights and its content (positively or negatively duties) and limitations, abortion, death penalty and euthanasia conception as part of second clause of European Convention on Human Rights In the second part, determination of torture, interpretation of torture (torture, inhuman treatment, indignity), governments positive and negative duty on torture consist, applications on prohibition of torture and in this context deport, discrimination and diminution event as part of third clause of European Convention on Human Rights In third part, required methods that is pursued by investigating authorities in efficient investigation duty content when torture and life rights are violate and judgement which was given to the ageinst of Turkey due to inefficient investigation enforcement. As a conclusion general evaluation was performed in which human rights that was regulated in second clause of European Convention on Human Rights and prohibition of torture that was regulated in third clause of European Convention on Human Rights as part of governments efficient investigation duty.