Üretim Programından Kaynaklanan Üretim Kayıplarının Azaltılması
Minimization of the Production Losses Occured by the Production Program
  1. Tez No: 189590
  2. Yazar: AHMET KALAYCIOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ERGÜN İLTER, Y.DOÇ.DR. ERDOĞAN KOTİL, Y.DOÇ.DR. MEHMET ERYİĞİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Üretim Planlama, Üretim Programı, Üretim Kaybı, Production Planning, Production Program, Production Loss
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
ÖZETÜRETİM PROGRAMINDAN KAYNAKLANAN ÜRETİMKAYIPLARININ AZALTILMASIAhmet KALAYCIOĞLUYüksek Lisans Teziİşletme Ana Bilim DalıTez Danışmanı : Prof. Dr. Ergün İLTERTemmuz 2006, 92 SayfaÜretim planlama, herhangi bir işletmede gelecekteki imalat faaliyetlerininve miktarlarının limitlerini belirleyen bir fonksiyondur. Üretim sistemlerinde güngeçtikçe artan karmaşıklık sonucu işletme içi faaliyetlerde koordinasyon ve iletişimzorluğu oluşmaktadır. Global pazarlardaki tüketici kitlesinin genişlemesi, tedarik vedağıtım faaliyetlerinin geniş bir alana yayılması, hizmet, kalite ve fiyat rekabetininyoğunlaşması gibi nedenlerden dolayı üretim planlama, her türlü işletmedekaçınılmaz olarak gerekli bir süreç konumundadır.İşletme kaynaklarının verimli ve etkin şekilde yönetilmesi, müşteriihtiyaçlarının dinamizmine uyum sağlayarak esnek ve hızlı planlama yapılması,müşteriler ile tedarikçiler arasında bir koordinasyon noktası olması nedeniyle, üretimplanlama süreci, günümüzde şirketler için can alıcı bir süreçtir. Üretim programınınbir seferde doğru bir şekilde yazılamaması, oluşan malzeme ve üretim kısıtlarınedeniyle programda sık sık zorunlu değişiklikler yapılması, işletmelerde üretimverimliliğini düşürmekte ve ciddi üretim kayıplarına yol açmaktadır. Üretimprogramından kaynaklanan üretim kayıplarının azaltılması amacıyla işletmeler,kapasite ve malzeme kısıtlarını gözönüne alarak çalışan ve bir seferde kesin ve doğruolarak üretim programı çıkartabilen yeni üretim yazılım programlarınayönelmektedirler.Bu tez çalışmasının ana amacı, üretim programından kaynaklanan üretimkayıplarının azaltılmasına yönelik optimum bir üretim yazılım programınınoluşturulması ve programa girdi sağlayacak kriterlerin analizler yardımıyla ortayaçıkartılmasıdır. Tez üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, üretim planlamasüreci gözden geçirilmiştir. İkinci bölümde, üretim kaynak yönetimi ve üretimplanlamasının önemi ile birlikte, üretim planının hazırlanma ve uygulama aşamalarıincelenmiştir. Üçüncü bölümde ise, üretim yazılım programının gereksinimi üzerindedurulmuş, ve bu programa girdi oluşturacak kriterlerin analizi konusunda BoluArçelik Pişirici Cihazlar İşletmesi'nde örnek bir uygulama çalışmasına yerverilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMINIMIZATION OF THE PRODUCTION LOSSESOCCURED BY THE PRODUCTION PROGRAMAhmet KALAYCIOĞLUMaster ThesisDepartment of Business AdministrationSupervisor : Prof. Dr. Ergün İLTERJuly 2006, 92 PagesProduction planning is a function, determining the limits of the futureproduction activities and production quantity in the enterprises. As a result of thecomplexity increasing within the production systems day by day, coordination andcommunication difficulty is occuring during the activities inside the companies.Expanding of the customer range in the global market, spreading of the supply anddistribution activities through a large area, and increasing of the service, quality andprice competition caused production planning to be the most important and necessaryprocess in any kind of production sector.Production planning is a very critical process for all the companies since ithelps the management of the factory resources in the most optimum way, provides aflexible and rapid planning suitable to the dynamic customer needs, and constitutes acoordination point among suppliers and customers. Due to the unability in thewriting process of the production program at first instance and accordingly makingoften and compulsory changes because of constraints in the production andcomponents, lowers productivity in the enterprises and causes serious productionlosses thereof. In order to decrease production losses, enterprises started to seek fornew advanced planning optimizer programs which can work under capacity andcomponent constraints and can create production program in an instant and accurateway as well.The main goal of this thesis is; with the help of multiple analyses, to findout the criteria in order to form an optimum advanced production planning optimizerprogram which will serve the ultimate aim of decreasing production losses whichstem from production program. The thesis consists three parts: In the first part,production planning process is revised in a general frame. In the second part, alongwith the importance of production planning, preparation of production plan andapplication stages are analysed. In the third part, the necessity of an advancedproduction planning optimizer program is analysed along with the case studyexample of Bolu Arçelik Cooking Appliances Plant in the subject of the detailedanalysis of the criteria which will serve as input to the program.