Parke endüstrisindeki işletmelerinde verimlilik rasyoları, verimlilik karlılık ilişkisi ve bir uygulama
Rate of productivity in parquet industry managements a study about effect of productivity on profitability
  1. Tez No: 189591
  2. Yazar: İLTER BEKAR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ALİ KARACA, PROF.DR. ERGÜN İLTER, Y.DOÇ.DR. SADIK ÇUKUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ağaç İşleri, İşletme, Wood Products, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Parke, Parke Endüstrisi, Verimlilik, Karlılık, Sınıflandırma, Parquet, Parquet Industry, Productivity, Profitability, Classifying
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
ÖZETPARKE ENDÜSTR S LETMELER NDE VER ML L K RASYOLARI,VER ML L K KARLILIK L K SVE B R UYGULAMAlter BEKARYüksek Lisans Teziletme Anabilim DalıTez Danı manı: Prof. Dr. Ergün LTERA ustos 2006, 95 SayfaBu yüksek lisans tez çalı masında, günümüzde oldukça önemli bir hale gelenverimlilik kavramları ve parke endüstrisi ile ilgili ayrıntılı olarak kurumsalaçıklamalar yapılmı ve verimlili in karlılık üzerine etkisi konusunda literatüriçerisinde yapılan çalı malara yer verilmi tir.Yapılan ara tırmada, parke endüstrisinde faaliyet gösteren i letmelerdeverimlili in karlılı a etkisini belirlemeye çalı ılmı tır. Parke endüstrisine ait büyük,orta ve küçük ölçekli i letmeler belirlenmi , kapasitelerine göre sınıflandırarakverimlili in karlılık üzerinde etkisinin olup olmadı ı incelenmi tir.Ara tırma, TOBB ve Sanayi Ticaret Odası'ndan alınan i letme bilgilerido rultusunda büyük, orta ve küçük ölçekli i letmeleri temsil edecek 16 parkei letmesi üzerinde gerçekle tirilmi tir.Ara tırma verilerinin toplanabilmesi için ara tırmacı tarafından verimlilik vei letmenin karlılık ölçe i geli tirilmi tir. Hazırlanan verimlilik ve karlılık ölçe ii letmelerin kapasiteleri dikkate alınarak sınıflandırılmaya tabi tutulmu ve 2000 -2004 yılları arasında verimlilik ve karlılık oranları belirlenmi tir. Daha sonrabulgular ı ı ında hem i letmelerin verimlili i, hem de i letmelerde verimlili inkarlılı a etkisi olup olmadı ı konusunda tartı ma, sonuç ve öneriler ifade edilmi tir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTRATE OF PRODUCTIVITY IN PARQUET INDUSTRY MANAGEMENTSA STUDY ABOUT EFFECT OF PRODUCTIVITYON PROFITABILITYlter BEKARMaster ThesisBussines Administration DepartmentThesis Consultant: Prof. Ergün LTERAugust, 2006, 95 pagesIn this master thesis study, detailed instutional explanations aboutproductivity consept and parquet industry, which became pretty important topic intoday?s world, are made and studies in the related literature about effect ofproductivity on profitability are discussed.The pupose of the research study was to determine effect of productivity onprofitability in managements relating parquet industry. Big, medium and small scaleparquet industry managements were specified and classifyied accoding to theircapacities then whether effect of pruductivity on profitabilty were investigated.This research study was conducted on, leading managements informationsgiven from TOBU( Turkish Offices and Bourses Union) and Industry and TradeOffice, 16 parquet management representing big, medium and small scalemanagements.In order to collect data, ?Productivity Scale? and ?Profitability Scale? bothdeveloped by the researcher. These Productivity scale and Profitability Scale wereclassified according to capacities of managements and productivity and profitabilityratios between 2000-2004 years were determined. Then, discussions, results andsuggestions were provided according to the findings about both productivity ofmanagements and whether effect of productivity on profitability.