Bir mobilya fabrikasında üretim planlama sisteminin geliştirilmesi
A Production planing system for a furniture manufacturing company
- Tez No: 189589
- Danışmanlar: DOÇ.DR. İSMAİL EROL, PROF.DR. FUNDA SİVRİKAYA ŞERİFOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Üretim planlama, doğrusal programlama ve mobilyaendüstrisi, industry
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
ÖZETB R MOB LYA FABR KASINDA ÜRET M PLANLAMAS STEM N N GEL ŞT R LMESMurat ÖZKANYüksek Lisans Tezişletme Ana Bilim DalıTez Danışmanları: Prof. Dr. Funda S VR KAYA ŞER FOĞLUDoç. Dr. smail EROLHaziran 2006, 108 SayfaBu çalışmada, mobilya sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin üretimlerinidaha etkin planlamalarını sağlayacak bir üretim planlama modeli geliştirilmiştir.Modelin amacı toplam üretim, stok ve işgücü maliyetlerini enazlamaktır. Model tamsayılı doğrusal programlama modeli olarak tasarlanmış ve ülkemizin en büyükmobilya üreticilerinden birisinde çok satan bir yatak odası modeline uygulanmıştır.Bu uygulama sonuçlarına göre, toplam üretim, stok ve işgücü maliyetleri işletmeninkullandığı sezgisel yöntemlerle ortaya çıkan maliyetlere göre yüzde 20 oranındaazalmıştır. Özellikle stok maliyetlerinde büyük bir iyileşme sağlanarak maliyetleryüzde 87 azalmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTA PRODUCTION PLANING SYSTEM FOR A FURNITUREMANUFACTURING COMPANYMurat ÖZKANMasters ThesisDepartment of Business AdministrationSupervisors: Prof. Funda SIVRIKAYA ŞERIFOĞLUAssoc. Prof. Ismail EROLJune 2006, 108 PagesIn this thesis, a production planning model has been developed forenhancing efficient planning of production of the firms in the furnituremanufacturing industry. The aim is to minimize total production, inventory, andlabor costs. The model has been designed as an integer linear programming model,and is applied to one of the best selling product lines in one of the largest furnitureproducers of Turkey. The results show that the total costs have been decreased by 20per cent as compared to the costs of the plan obtained by the company using heuristicrules. An especially large improvement has been obtained regarding inventoryholding costs, which decreased by 87 per cent according to the results of the model.Production planning, linear programming, and furniture