Hava basıncı konusnda alternatif kavramların değiştirilmesinde çelişki haritası uygulanmasının etkisi
The Effect of the conflict map instruction on the alternative conceptions change about air pressure
- Tez No: 189592
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLŞEN BAĞCIKILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Fen Bilgisi, Alternatif Kavramlar, Kavramsal Değişim, ÇelişkiHaritası, Elementary Science, Alternative Conceptions, Conceptual Change, Conflict Map
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fen Bilgisi Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu araştırmanın amacı, çelişki haritası uygulamasının ilköğretim 7. sınıföğrencilerinin alternatif kavramlarını ortaya çıkarma ve gidermede ne derece etkiliolduğunu araştırmaktır. Ayrıca, öğrencilerin çelişki haritası uygulamaları yapılanFen Bilgisi dersi hakkındaki duygu ve düşüncelerini araştırmak da amaçlanmıştır.Araştırmada yarı-deneysel deney ve kontrol gruplu öntest-sontest modeliuygulanmıştır. Araştırmadan önce her iki gruba araştırmacılar tarafından hazırlananiki aşamalı test sorularından oluşan bir test uygulanmıştır. Deney grubu derslerindearaştırmacılar tarafından yapılandırılan çelişki haritası uygulanmıştır. Kontrolgrubunda dersler, benzer etkinlikler ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayınlananders kitabının Basınç ünitesindeki etkinlikler yapılarak işlenmiştir. Uygulamasonunda, deney grubundaki öğrencilerin uygulama ile ilgili duygu ve düşüncelerisorulan iki açık-uçlu soru ile toplanmıştır.Deney ve kontrol gruplarının öntest ortalamaları karşılaştırıldığındaistatistiksel anlamlı fark olduğu görülmüştür. Bu nedenle, öntestteki gruplararasındaki farkı istatistiksel olarak gidererek, grupları sontestte daha sağlıklıkarşılaştırabilecek olan ANCOVA testi uygulanmıştır. ANCOVA sonuçları, çelişkiharitası uygulanan deney grubundaki öğrencilerin başarılarının daha fazla arttığınıgöstermiştir.Nitel verilerin analizinde ise, betimsel yöntem uygulanmıştır. Nitel veriüreten birinci soruda, öğrencilerden uygulamanın üç olumlu yönünü, ikinci sorudaise, uygulamanın üç olumsuz yönünü yazmaları istenmiştir. Öğrencilerin cevaplarıgenelde bir kaç kelimeden oluştuğu için detaylı bir kodlama sistemi geliştirilmemiş,öğrencilerin yazdığı kelimelerin frekansları ve yüzdeleri hesaplanarak özetlenmiştir.Araştırmadaki nitel verilere göre, deney grubu öğrencileri çelişki haritasıuygulamaları ile işlenen dersler hakkında olumlu görüşler belirtmişlerdir. Bugörüşler öğrencilerin çelişki haritası uygulamalarından hoşlandıklarını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to investigate the effect of the conflict mapinstruction on the alternative conceptions of 7th grade students about air pressureschool. The students? ideas about science courses based on the conflict mapinstruction were also investigated in the study.This study is a quasi-experimental study with experimental and controlgroup. A science test devoleped by the researchers was applied as pre and post-testto both experimental and control group. The alternative conceptions of both groupswere analyzed according to the results of the pre-test. Science courses in theexperimental group were taught by the conflict map instruction, but the courses inthe control group were taught by just doing the activities in the textbook about airpressure. In the end of the application, the opinions of the students? in theexperimental group were acquired by two open-ended questions.When the means of pre-tests of both groups were compared, a statisticallysignificant difference was found. Therefore, to compare experimental and controlgroup means, ANCOVA test was applied. ANCOVA statistics showed that thesuccess of the students? in the experimental group which were taught by the conflictmap instruction increased more than the other group.Qualitative data, was collected by two-open-ended questions method wasused. In the first question, students were asked to write three advantages of theconflict map instruction; in the second question they were asked to write threedisadvantages of the instruction. Descriptive method was applied in the analysis ofthe qualitative data.Results revealed that the students in the experimantal groupexpressed positive opinions about the conflict map instruction. This indicated thatthe students were satisfied with the conflict map instruction.