Ulusal kurtuluş savaşına karşı bir örgüt: Kuva-yı İnzibatiye
An Organization against the national independence war Kuva-yi Inzibatiye
  1. Tez No: 189596
  2. Yazar: ORHAN TINMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAŞAR AKBIYIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Kuva-yı nzibatiye, ç syanlar, Ahmet Aznavur, Damat FeritPaşa, Geyve Boğazı, Anadolu Fevkalade Müfettişliği Umumiliği, Kuva-yı nzibatiye, Inside Rebellions, Ahmet Aznavur, Damat FeritPaşa, Strait of Geyve, Anadolu Fevkalade Müfettişliği Umumiliği
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu tez Milli Mücadelemizin belki de en sıkıntılı günleri olan ç syanlarsafhasının, en planlı ve düzenli olanını; Kuva-yı nzibatiye'yi araştırmış, MilliKuvvetlerin hangi zor şartlar altında, iç ve dış düşmanlarla mücadele ettiğini, MilliMücadele'nin nasıl başarıya ulaştığını ortaya koymaya çalışmıştır. Kuva-yınzibatiye, bizzat Osmanlı hükümetince planlanmış, subay ve askerlerinin maaşlarıOsmanlı hükümetince ödenmiştir. Bu birlikler ngiltere'nin kontrolü altındakistanbul'da bulunan silah depolarından techiz edilmişlerdir. Aslında etkisibakımından çok da büyük sonuçlar doğurmayan ve ancak birkaç gün milli kuvvetlerioyalayabilen bu hareket, amacı, hazırlanışı ve arkasındaki güçler dikkate alındığındaönem kazanmaktadır. Türk Milletinin iç ve dış düşmanlarının nasıl işbirliğiyaptıklarını ortaya koyması açısından çarpıcıdır.
Özet (Çeviri)
This thesis researched Kuva-yı nzibatiye which is the most planned andsystematic movement and also has the most troublesome and hard days. The studytry to explain and emphasize that under which hard circumstances, Kuva-yınzibatiye movement struggle against inside and outside enemies in spite of thesegreat difficulties, how it reached to victory. Kuva-yı nzibatiye is disintegrated andpaid salaries of officiers and soldiers by Ottoman state in itself. These unities areornamented from weapon stores under control of located Englishes in stanbul.Actually, not finding out so important results and able to detain some days, thismovement gain importance when take into consideration its aim, preparation, andpowers under it. This result is striking point of view of inside and outside enemmiesof Turkish Republic.