Beş Şehir'in söz dizimi ve bunun dil bilgisi öğretiminde kullanılmasına ilişkin bazı teklifler
The Syntax of Five Cities and some proposals of this on the usage of teaching on grammer
  1. Tez No: 189597
  2. Yazar: FATMA AKSOY
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. GÜLSEV SEV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Beş Şehir, söz dizimi, kelime grupları, cümle, Five Cities, syntax, word groups and sentence
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 198
Özet
iiiFatma AKSOYYüksek Lisans TeziTürkçe Eğitimi Anabilim DalıTez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Gülsel SEVAğustos 2006, 197 SayfaÖZETAhmet Hamdi TANPINAR, modern Türk edebiyatının şiir, roman,hikâye, deneme, edebiyat tarihi gibi birçok alanında eser vermiş önemlişahsiyetlerinden biridir.Bu çalışmamız A. Hamdi TANPINAR'ın Beş Şehir adlı eserinin sözdizimi bakımından incelenmesini kapsamaktadır. Eserin anlatım tekniği,sanatçısının psikolojisi ve verdiği mesajlar gibi üslubu etkileyen unsurlar buçalışmanın dışındadır. Ancak edebû eser dil adı verilen malzemeden oluştuğu içinsanatçının üslûbunu belirlerken dil malzemesini nasıl kullandığının rolü büyüktür.Biz de eseri temel olarak iki başlık altında inceledik. Kelime grupları kısmındaher kelime grubu yapısına, cümledeki görevine ve diğer kelime grupları içindekikullanımına göre incelenip ardından metinden seçilen uygun örnekler verildi.Cümle bahsinde ise eserdeki cümleler bağlanma şekillerine, anlamlarına,yükleminin türüne ve yerine göre değerlendirilmiştir. Ayrıca eserdeki cümlelerinortaöğretim kurumlarındaki dil derslerinde örnek olarak kullanılabileceğine dairöneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ivFatma AKSOYMaster?s ThesisThe Turkish Language Teaching DepartmentAss. Associate Professor: Gülsev SEVAugust 2006, 197 PageABSTRACTAhmet H. Tanpınar is one of the important characters who created manyworks of art in modern Turkish literature suchas; poems, novels, shortstories,essays and the history of literature.This study concerning his work called ? Five Cities? involves the inquiryof it with respect to word order. The points affecting the style of the author like;the way of narration, the physchology of the writer and the given messages areneglected within this research. However, miscellanies are supposed to be consistof the structure which is called language. Therefore, the role of how language isused is of great importance. We examined it in two main groups; word groups,sentence structure. In the former one, every word groups were looked intoaccording to structure, the usage in sentence and the usage of themselves amongthe other word groups. In addiation to appropriate examples given from the text.In the later one, the sentences were evalvated with respect to how variably theyjoined to the main sentence, the meaningas well as the kind and the position of averb. Furthermore, propasals were offered about the usage of the sentences in thenovel as a material for the literatute courses both for the secondary educationinstitutions.