Üçüncü parti lojistik sektörünün gelişimi ve bir üçüncü parti lojistik firması ile müşterisi arasında örnek bir ağ sisteminin geliştirilmesi
Evolution of third party logistics sector and developing a network system between a third party logistics provider and its customer
  1. Tez No: 189609
  2. Yazar: AHMET SERHAT ULUDAĞ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. İSMAİL EROL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Lojistik, Üçüncü Parti Lojistik, Karma Tamsayılı DoğrusalProgramlama, Tedarik Zinciri Ağ Tasarımı, Logistics, Third Party Logistics, Mixed Integer Linear Programing, Supply Chain Netwok Design
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
ÖZETÜÇÜNCÜ PART LOJ ST K SEKTÖRÜNÜN GEL Ş M ve B R ÜÇÜNCÜPART LOJ ST K F RMASI LE MÜŞTER S ARASINDA ÖRNEK B R AĞS STEM N N GEL ŞT R LMESAhmet Serhat ULUDAĞYüksek Lisans Tezişletme Anabilim DalıTez Danışmanı: Doç. Dr. smail EROLHaziran 2006, 141 SayfaBu tez çalışmasında öncelikle; üçüncü parti lojistik (3PL) kavramı detaylıolarak incelenmiş, Türkiye ve Dünya'da 3PL sektörünün gelişimi, ilgili literatürortaya konarak sergilenmiştir. Bir sonraki aşamada ise, kavramsal boyutları vegelişimi belli bir çerçevede sunulan 3PL sektörünün karşı karşıya kaldığı kararsüreçleri üzerinde durulmuştur. Bu kararlar; stratejik, taktiksel ve operasyonelseviyelerde ortaya konduktan sonra stratejik kararlar kapsamı içinde yer alan tedarikzinciri ağ tasarımı problemi yoğunlaşma alanı olarak belirlenmiştir. Tedarik zinciriağ tasarımı, sayısal analizlerin kullanımını zorunlu kılan karmaşık problemlerdenoluşmaktadır. Bu nedenle, yapmış olduğumuz bu çalışmada, bir 3PL firması ilemüşterisi olan bir perakendeci firmanın tedarik zinciri ağ tasarımı problemini konualan bir örnek olay analizine çözüm üretmek üzere doğrusal programlama tabanlı üçfarklı karma tamsayılı programlama modeli geliştirilmiştir. 3 PL firması ileperakendeci firma arasındaki ilişkiyi düzenleyecek tedarik zinciri ağınınbelirlenmesini gerektiren bu modellerin temel hedefi tedarikçilerden depolara,depolardan mağazalara gönderilecek ürün miktarlarının ve toplam sistem maliyetinien küçükleyecek depo sayısının belirlenmesidir. Geliştirilen modeller CPLEX 8.01paket programı ile çözülerek, elde edilen sonuçlar hem tablolar hem de maddelerhalinde ayrıntılı olarak sunulmuştur. Son olarak, geliştirilen üçüncü model üzerindeduyarlılık analizi yapılarak, ortaya konulan alternatif çözümler karar vericinindikkatine sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTEVOLUTION OF THIRD PARTY LOGISTICS SECTOR ANDDEVELOPING A NETWORK SYSTEM BETWEEN A THIRD PARTYLOGISTICS PROVIDER AND ITS CUSTOMERAhmet Serhat ULUDAĞMaster ThesisDepartment of Bussines AdministrationThesis Advisor: Associate Prof. smail EROLJune, 2006, 143 pagesIn this thesis, first, third party logistics (3 PL) as a concept is analyzed indetail and the development of 3 PL industries in Turkey and other countries isdemonstrated by reviewing the related literature. In the second phase, the decisionmaking processes of 3 PL industries whose conceptual aspects and progress havebeen displayed are emphasized. Once these decisions have been clarified as strategic,tactical and operational level, supply chain network problems included in strategiclevel decisions have been decided to be our main scope. Supply chain networkproblems consist of sophisticated problems which require utilizing quantitativemodels. Therefore, in this thesis, three alternative mixed integer programmingmodels are developed to solve a supply chain network problem based on a case studyregarding a 3 PL company and retailer. The models that coordinate supply chainnetwork between a 3 PL company and retailer aim to determine the amount ofproducts delivered to the warehouses and stores from suppliers and warehouses,respectively, and to calculate the number of warehouses that minimize the totalsystem cost. The proposed models are solved using CPLEX 8.01, which is acommercial software package, and the results obtained are displayed on the tablesand explained in details. Finally, alternative solutions derived by a sensitivityanalysis are generated and demonstrated to the decision makers.