Turistik bir ürün olarak devre mülk ve devre tatil sistemlerinin turizm endüstrisi açısından değerlendirilmesi (Bodrum yöresinde bir uygulama)
To Evaluate the timesharing systems in field tourism industry as a tourist product (an implementation in Bodrum district)
- Tez No: 189608
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MURAT SELİM SELVİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Devre mülk/devre tatil, devre mülk/devre tatil sistemleri, turistik ürün, turizm sektörü, Timeshare, Timeshare Systems, Tourist Product, TourismSector
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 175
Özet
Uluslararası turizm pazarında devre tatil ve devre mülk endüstrisi turizmsektöründe en hızlı gelişen segmentlerden birisi olmuştur. Uygun bir alternatif tatiltürü olan devre mülk ve devre tatillerin ülke ekonomilerine, tüketicilere,işletmecilere ve yerel halka önemli katkıları ve faydaları olmaktadır. Özellikle sonyıllarda turizm endüstrisi ile devre mülk/devre tatil endüstrisinin birleşerek tek birçatı altında toplanmaya başlaması ve karma-kullanım sisteminin ortaya çıkmasıylaberaber her iki sektör de birçok avantaj elde etmiştir. Turizm sektörü ile devremülk/devre tatil sektörünün birlikte çalışması ile beraber verimlilik artmış, rekabetyerine iki endüstri güçlerini birleştirerek daha çok kar elde etmeye başlamışlardır. Buda, uzun dönemde her iki sektör için büyük kazançlar sağlamaktadır. Bu araştırmanınamacı, devre mülk ve devre tatil sistemlerinin müşteriler tarafından nasıldeğerlendirildiğini saptamak ve bu müşterilerin sistemde ne gibi sorunlarlakarşılaştıklarını ortaya çıkarmaktır. Bu amaca yönelik olarak, Bodrum'da faaliyetgösteren altı tane devre mülk/devre tatil tesisi küme olarak seçilmiş ve bu tesislerdekonaklayan 254 müşteri üzerinde anket uygulanmıştır. Uygulama sonunda eldeedilen verileri betimlemek amacıyla ankette yer alan her bir ifade frekans ve yüzdedağılımları alınarak değerlendirilmiş ve söz konusu her bir ifadeye yönelik olarakbelirtilen görüşlerin müşterilerin demografik özelliklerine göre 0,05 anlamlılıkdüzeyinde önemli bir farklılık gösterip göstermediği Bağımsız Örneklemler için T-Testi ve Tek Faktörlü Varyans Analizi ile test edilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre,müşterilerin büyük bir çoğunluğu devre mülk/devre tatil sistemleri hakkında olumlugörüşe sahiptir. Bunun yanında, müşterilerin sistem için yaşadıkları önemli sorunlarda bulunmaktadır. Müşterilerin sistem içinde yaşadığı en önemli sorunlar; alınanbakım/onarım ücretlerinin yüksek olması ve yıllık aidat ücretlerinin sürekliarttırılması olmuştur. Diğer taraftan, müşterilerin devre mülk/devre tatil sistemlerihakkındaki görüşleri bazı demografik özelliklerine (medeni durum, meslek, aylıkgelir düzeyi, çocuk sayısı, eğitim) göre anlamlı farklılıklar göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The timesharing industry became the fastest growing segment in theinternational tourism market. Timeshare is a favorable vacation type which providegreat benefits to national economies, cosumers, and developers. Recently, the hotelindustry and timeshare industry combined and both industry have gained lots ofadvantages with mixed-use. Through combine the tourism and timeshare industry gotmore revenue. This means both industry have gained grat revenue in long period.The aim of this study is to determine how the guests evaluate the timeshare systemsand what kind of problems they have. For this purpose, a survey has been conductedin 254 guests which accommadate in timeshare enterprises in Bodrum. In order todescribe the data provided, each statement frequency and percantage distributionwere evaluated and the connection of each factor that formed the survey to guestsdemographic characteristics were analyzed by using Independent Samples T-Testand One-Way Anova. According to the results more guests have positive view ofpoint about timeshare systems. Furthermore there are most important problemswhich they have in those systems. The most important problems are highmainteanence fee and annual maintenance fee by taking developers.