Toplam kalite yönetimi sürecinde kurum içi iletişim etkinliğinin sağlanmasında Poka-Yoke tekniği
The Poka-Yoke technique in internal communication of companies in the process of TQM
  1. Tez No: 189672
  2. Yazar: ŞENOL PEHLİVANOĞLU
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ÖZLEM İPEKGİL DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arşiv, Sosyal Hizmetler, İletişim Bilimleri, Archive, Social Services, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Toplam Kalite Yönetimi, Kurum Kültürü, Kurumsal leti im, Poka-Yokevii
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toplam Kalite Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 211
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziToplam Kalite Yönetimi Sürecinde Kurum çi leti im Etkinli ininSa lanmasında Poka-Yoke Tekni ienol PEHL VANO LUDokuz Eylül ÜniversitesiSosyal Bilimleri EnstitüsüToplam Kalite Yönetimi Anabilim DalıSon yıllarda rekabetin artması ve talebin azalması kurumların daha verimliçalı malarını zorunluluk haline getirmi tir. Kaynakların daha verimli kullanımı,hammaddenin daha uzaklardan temini kurumları farklı arayı lara sevk etmi tir. Yüzyılınortalarında Japonya'da ba layan ve daha sonra etkileri görüldükçe hızlı bir ekildeuygulanmaya ba layan Toplam Kalite Yönetimi Felsefesi sıfır hata ve maksimumverimlilik unsuru ile kurumlara yol gösteren bir felsefedir. Kurumlara yenileme yerinedaha ekonomik ve uzun ömürlü çalı tırma imkanı sa layan TKY kurumlarınçalı anlarını da daha verimli çalı maya ve geli meye de destek sa lamaktadır.Günümüzde kurumlar büyüdükçe, çalı anlar arasında ve yönetim ileçalı anlar arasında ileti im daha etkili olmak zorundadır. Yapılan çalı ma kurumlarınileti im teknikleri hakkında bilgi vermektedir. Kurumların daha verimli ileti imsa lamaları, yatay ve dikey ileti imin daha etkin kullanımı önemli bir unsur olarakortaya çıkmaktadır. Aynı zamanda geli en teknolojiye ba ımlı olarak, ileti imdegeli im sa lamak kurumların etkinliklerini arttırmak rekabette daha yüksek payalabilmek için önemli bir kriter olmaktadır. Kurumların Toplam Kalite felsefesinitanımaları ve hayata geçirmeleri, kurumsal özellikleri, kurum kültürü, ileti im ekilleribirbirini etkileyen unsurlardır.Yukarıda ifade edilen unsurlardan dolayı bu çalı mada, Toplam KaliteYönetimi sürecinde Kurumsal leti im ve ortaya çıkan problemlerin basit ancak etkiliPOKA-YOKE uygulamaları ile giderilmesi aktarılmaya çalı ılmı tır.Birinci bölümde Toplam Kalite Yönetimi, tanımı, geli imi, ilkeleri, amaçları,öncüleri aktarılmı tır. kinci bölümde kurumsal kültür, kültürün tanımı, bireyselkültürden kurum kültürüne geçi , kurum kültürünü etkileyen faktörler, leti im tanımı,kurumsal ileti imin önemi aktarılmı ve kurumsal ileti imin TKY ile ili kisi, ileti imtürlerine de inilmi tir.Üçüncü bölümde POKA-YOKE yöntemi ile Kurumsal ileti imi etkileyenolumsuz faktörlerin giderilmesi, ileti imi kolayla tırma yöntemleri ve daha verimlidurum elde etmek için uygulanacak yöntemler aktarılmı tır.Dördüncü bölümde ise alan ara tırması yapılarak anket de erlendirmesisonuçlarına göre en etkin yöntemler ara tırılmaya çalı ılmı tır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster of LicanceThe Poka-Yoke Technique in Internal Communication of Companies in theProcess of TQMenol PEHL VANO LUDokuz Eylul UniversityInstitute of Social SciencesDepartment of Total Quality ManagementAmong last years with the decrease in the demand and the increase ofrivalry, the institutions are forced to start working more productive. The moreproductive usage of the sources and the assurance of raw materials directed thecompanies to different searches. Total Quality Management (T.Q.M) started in themiddle of the century in Japan and later, with the effects that are observed, it wasstarted to be rapidly, TQM is a philosophy that guides the companies with zero faultand maximum productivity. TQM provides to the institutions a more economic andlong- lasting working standarts and it also supports the employees for moreproductive work and development.Nowadays with the growth of the instutitions; the productive communicationstarts to be more effective and important between the employees and also betweenthe management and the employees. The researches gives knowledge about thecommunication tecniques of the instutitions. The productive working support ofcompanies becomes important and the usage of vertical and horizantalcommunication comes as an important component. At the same time, with thedependence to the developed technology, the companies should rise the activitiesfor getting a larger portion from the rivalry. This is an important criteration. Therecognition of the philosophy of the TQM and bringing it to life, the institutionalcharacteristics, the institution culture, the ways of communication are all theelements that effects each other.In this study, it is given that, because of the elements that are showed beforethan, in the process of TQM, the institutional communication and the problems canbe solved with a simple but effective Poka-yoke application.In the first part, TQM the definition, the principles, the aim and the innovatorsare presented. In the second part, institutional culture, the definition of culture, thetransfer from personal culture to institutional culture and the factors that effect theinstitution culture are presented, the definition of communication, the relation ofTQM with the institutional communication are presented and also the ways ofcommunications are shown.In the third part, part, the elimination of the negative factors that effect theinstitutional communication with the Poka-yoke method, the ways of simplecommunication and the methods that are used for gaining more productive positionsare presented.In the fourth with the evaluation of the survey results about the fieldresearches, the most effective methods are tried to be searched.Key World: Total Quality Management, Culture Of Company, Communication ofCompany, Poka-Yokeviii